Kediyi eğitmek sabır ister
Kediyi diğer evcil hayvanlardan ayıran ve bizi kendilerine hayran bırakan en önemli özelliği bağımsızlığıdır. Kedilerin eğitilemez görünmesinin nedeni, eğitildiği konularda son kararı onların vermesidir. Tabi ki eğitim derken köpekte olduğu gibi otur, kalk, getir gibi komutları kedimizin yerine getirmesini beklemek saflık olacaktır. Kedi eğitiminde temel amacımız, ona bir şeyler yaptırmak değil kötü alışkanlıkların önüne geçmek olacaktır. Bunu sağlamak içinse, epey bir sabra, zamana ve şansa ihtiyacımız vardır.
Sadece siz istiyorsunuz diye kedinizi eğitemezsiniz. En az sizin kadar kedinizin de buna hazır olması gerekir unutulmamalıdır ki bunun garantisi yok. Kedilerin eğitilemediği, eğitilmeyi reddettiği söylenir, bu kısmen doğrudur. Kedilere, itaat, saldırı veya arama kurtarma eğitimi veremezsiniz.
Kedi eğitimi, ancak yapmasını istemediğimiz bazı hareketlerinin engellenmesi şeklinde olabilir ve bu eğitim de her zaman başarılı sonuçlar vermeyebilir. Kediler, sadece kendi ihtiyaç ve isteklerine göre hareket ederler. Bu başına buyrukluk kedilerin hiçbir şekilde eğitilemeyeceği gibi yanlış bir kanıya neden olmasın!
Kedi eğitimi sınırlı davranışlar için yapılır?
Kedilerle uğraşırken son derece sabırlı, sevecen ve realist olmak gerekir. Kediniz istenmedik davranışlarda bulunduğunda ona kızarak, istediklerinizi yaptırmaya çalışarak hiçbir şey elde edemezsiniz. Kedinizin size uyum sağlamak için davranışlarını değiştirmesini beklemek hatadır. Ceza, eğitime hiçbir yardımda bulunmayacağı gibi, kedinizin sizden soğumasına da neden olur. Onu cezalandırmak yerine kaşlarınızı çatıp sertçe hayır derseniz o gerekli mesajı alacaktır. Kediler yüksek ve ani seslerden hoşlanmazlar.
Kediniz istemediğiniz bir şey yaptığında yumuşak bir ses tonuyla onu uyarın. Bunu yaparken kedinizi neyin motive ettiğini bulmak ve bu motivasyonla kedinizi ödüllendirmek size başarıyı getirecektir. Bu çoğunlukla mama veya oyun oynama veya sevgiyle kafalarının okşanması şeklinde bir ödüllendirme olabilir.
Kedilerde en önemli eğitim tuvalet eğitimidir
Kedinizi eğitmek için sorunun köküne inmelisiniz. Örneğin, kediniz tuvaletini kendi kum kabı dışında başka yerlere yapıyorsa, önce bir veteriner hekime gösterip bir sağlık sorunu var mı, onu öğrenmek gerekir. Eğer kendi tuvaleti yerine yataklara, kanepelere veya saksılara yapmayı tercih ediyorsa size açıkça bir şey anlatmaya çalışıyor demektir. Nedenini anlamadan bu davranışı yüzünden kedinizi cezalandırırsanız, hem size kızdığı için etrafa yapmaya devam eder hem de çözüm yolunda en ufak bir ilerleme dahi kaydedemezsiniz. Çözüm odaklı hareket etmek gerekir. Kum kabı pis olabilir, içinde yeterli kum olmayabilir, tuvalet kabının yerinden rahatsız olmuş olabilir , aileye yeni katılan biri varsa (bebek, başka hayvan) onu protesto ediyor olabilir vs... Önce kedinize neyin rahatsızlık verdiğini bulun, ondan sonra çözüm arayın. Kullandığınız kumun markasını değiştirmemeniz de etkili olacaktır.
Yasak bölgeleriniz olsun
Kedinizi ciddiye alın
Kedinizi eğitirken bolca alternatif uygulamalarınız olmalı
Eğitimde pozitif davranış, kediniz için en iyi motivasyon sağlayan yöntemdir. Tüm dikkatini sizde odaklayabilmesi için eğitim sürelerini 10-15 dakika kadar tutun. Daha uzun bir sure kedinizin sıkabilir. Kediniz gününde değilse ona bir şeyler öğretmek için zorlamayın. Kedinizin huylarını tamamen değiştiremezsiniz, ama sınırlarınızı karşılıklı belirlerseniz kedinizle yaşamanız daha kolay ve sizin için stres alıcı olur.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz