Kriptolar artık hayatımızın bir parçası
2008 yılından itibaren hayatımıza giren, fiziki olarak dokunamadığımız sanal para türlerinin tamamı kripto para olarak adlandırılır. Ekonomi ile ilişkili olan insanların bir grubu klasik para birimlerinin varlığını savunurken, bir kısmı da geleceğin para düzeninin kripto paralar ile sağlanacağı görüşünde.
Tartışmalar devam etse de kripto paralar günlük hayatın bir parçası haline gelmeye devam ediyorlar ve sanal cüzdanlarımızda yerini çoktan aldılar. Dükkanını sanal para ile kiralayanlar, maaşları sanal para ile ödeyen şirketler ve hatta müşterisinin saçını sanal para karşılığı kesmeye başlayan berberler duymaya başladık.
Kripto paralar, dijital ve şifrelenmiş paralardır. Bilgisayarınızda bir takım matematiksel doğrulama işlemleri (kripto para madenciliği) ile üretilirler. Üretilen bu dijital değer, üreten kişinin inisiyatifiyle el değiştirebilir, takas edilebilir, üretilen para cinsi adına oluşturulmuş borsasında işlem görebilir. Kripto paralar herhangi bir devlet tarafından üretilmez ve bankacılık işlemlerinde kullanılmaz. Fiziki bir nesne olmadığı için sahtesini de basmak mümkün değildir.
En çok bilinen ve en çok alınıp-satılan kripto para birimi Bitcoin ( BTC ) ' dir. Bunun dışındaki diğer kripto paralar "altcoin" olarak nitelendirilir. Piyasadaki işlem hacimleri Bitcoin kadar olmasa da dünya genelinde hatırı sayılır miktarda para hareketlerine neden olmaktadırlar. Ethereum, Ripple, Litecoin ve Iota diğer kripto paralardan bazıları olarak örnek verilebilir.
Kripto paralar nasıl üretilir?
Kripto para üretimi aslında sanal bir madencilik türü. İşlemcisi iyi olan bilgisayarlara bir takım programlar yükleniyor ve sayısal doğrulama işlemleri gerçekleştiriliyor. Böyle bakıldığında sıradan bir kişi bir bilgisayar kullanarak kripto para üretebilir ve madencilik yapabilir. Ancak, madalyonun bir de öbür yüzü var. Bilgisayarlar çok donanımlı olmalı, işlemler sırasında bilgisayarlar aşırı ısındığı için çok üstün soğutma tertibatı kurmalısınız. Bu iş çok fazla emek istiyor ve yüksek elektrik faturası olarak size geri dönüyor. Üstelik bilgisayarınızı aşırı ısınmadan dolayı tamamen kaybetme riskiniz de var. Yani anlayacağınız kripto para madenciliği zor zanaat. Üstelik madendeki para miktarı her dört yılda bir yarı yarıya azaltılıyor. En son yarılanma olayı Mayıs 2020 'de gerçekleşti.
Artık insanlar üretmek yerine al-sat yapmayı tercih ediyor
Madencilik yatırımı bu kadar zor ve yatırımın geri dönüşü az olunca insanlar hazır çıkarılmış paraları el değiştirerek gerçek para kazanmaya çalışıyorlar. Kripto paralara karşı oluşan bu talep artınca değerinin yükselmesi de kaçınılmaz oluyor. Piyasaya yeni dahil olacak kripto para arzının her yıl daha da azalması bu artışı destekleyen bir faktör. 1 Şubat 2017' de 1820 $ civarında olan Bitcoin fiyatının 1 Şubat 2021 tarihinde 38.500 $ fiyatına yükselmesi de bunun bir göstergesi. Alım - satım yapabilmek için aracı olan, sizin kripto para işlemi yapmanızı sağlayan şirketlerden bir hesap açarak gerçek paranızla çok kolay kripto para yatırımı yapabiliyorsunuz. Bunun için bir de sanal cüzdan açtırmanız gerekiyor. Sanal cüzdanlardan banka hesabınıza gerçek para transferleri yapabiliyorsunuz.
Yasal Uyarı !
Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz