Eşini kurbağa vızıltısı, inilti, gıcırtıları ve titreyen bir kakofoni ortasında bulmak için dişi bir yeşil ağaç kurbağasının derin bir nefes alması yeterlidir. Çiftleşme mevsimi boyunca, göletler birçok farklı türden yüzlerce erkeğin potansiyel eşlere haykırışlarıyla yankılanır.
Tüm bu seslere karşı uygun erkeklerin peşine düşmek, gürültülü bir ortamda arkadaşını anlamaya çalışmak gibi, dişiler için önemli bir zorluk teşkil ediyor. Ancak araştırmacılar, 4 Mart tarihli Current Biology dergisinde Amerikan yeşil ağaç kurbağasının (Hyla cinerea) akciğerlerini şişirerek kulak zarlarını diğer türlerin seslerine daha az duyarlı hale getirebileceğini bildirdi.
Minn. Northfield, St. Olaf Koleji'nde nörotolog Norman Lee, dişilerin kulak zarındaki çevresel gürültüyü filtrelemesine izin vererek, “Akciğerlerin biraz gürültü önleyici kulaklıklar gibi çalıştığını düşünüyoruz” diyor. Kulak zarı, ses dalgaları çarptığında titreşen, sonuçta doğal dünyanın vızıltısını beyinde işlenen sinyallere dönüştüren gergin bir dokudur. Bizim gibi memelilerde bulunan kulak zarları ve akciğerler ile kurbağanın kulak zarı ve akciğer anatomisi birbirinden çok farklı görünüyor.
Ancak kurbağaların boğazından geçen ve kurbağaların kafasına giden vücut kısımları arasında açık bir alan aracılığıyla doğrudan bir bağlantı vardır. Bu, kurbağa kulak zarlarının kulağın dışından sesi almasını ve ayrıca akciğerlerden titreşimleri kaydetmesini sağlar. Araştırmacılar, titreşimleri uzaktan ölçen bir lazer vibrometreyi laboratuvarda ses dalgalarıyla bombardımana tutulan dişi kurbağalara hedeflediklerinde, 1.400 ile 2.200 hertz arasında garip bir şey oldu.
Bu aralık içinde, kurbağaların şişirilmiş akciğerleri ekstra titreşimlerle rezonansa girdi ve kulak zarının hareketi ortalama olarak dört ila altı desibele eşdeğer sessizleşti. Lee, "Bu bir kurbağa tarafından fark edilebilecek bir fark" diyor. Her nasılsa, akciğerlerin ekstra titreşimleri kulak zarındaki aynı frekanstaki sesleri ortadan kaldırarak bu aralıktaki hassasiyeti azaltır. Austin'deki Texas Üniversitesi'nde evrimsel biyolog olan Mike Ryan, "Bu makale beni neredeyse şaşırttı" diyor. "Kulak zarının işlevinin statik olmadığını, ancak kurbağa için önemli olmayan frekanslara duyarlılığı azaltacak şekilde akciğerler tarafından dinamik olarak değiştirilebileceğini gösteriyor."
Ryan, bu kurbağaların gerçekten gürültülü ortamlarda olduğunu ve ilgili sinyalleri bulmak için tüm bu gürültüyü elemek için, beynin çok fazla işlem gücü gerektirdiğini söylüyor. Ryan, “Bu akciğerler sesleri daha beyne ulaşmadan gerçekten temizliyor” diyor. "Akciğerlerin işitmede bir rol oynadığını düşünmüyoruz, ancak bunun çalışma şekli gerçekten, gerçekten harika" diyor.
Kaynak: sciencenews.org
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz