Facebook’un artırılmış gerçeklik gözlüklerine bağlı giyilebilir bir bilek sensörü ile fare ve klavyeleriniz tarih olabilir.
Sosyal medya devi, cihazın şu anda geliştirme aşamasında olan ve bu yıl piyasaya sürülmesi beklenen artırılmış gerçeklik (AR) gözlüklerini kontrol edebileceğini söyledi. Şirket, yeni teknolojiyle ilgili bir blog yazısında, bilek bandını takanların parmak hareketleri yoluyla sanal dünya ile etkileşime girebileceklerini söyledi.
AR destekli giyilebilir cihaz, karmaşık el hareketlerini yorumlamak için sinir sinyallerini algılayabilir ve ekranların tam kontrolünü sağlar. Şu anda bir marka adı olmayan cihaz, artırılmış gerçeklik cihazları için sıcak bir şekilde tartışmalı bir pazar haline gelmesi beklenen Facebook için büyük bir adım.
Apple, Amazon ve Google dahil olmak üzere tüm büyük teknoloji devlerinin kendi artırılmış gerçeklik sistemleri üzerinde çalıştıkları söyleniyor. Uzmanlar, 'akıllı gözlüklerin' sonunda cep telefonlarının işlevselliğini tamamen değiştireceğine inanıyor ve bu dokunsal bilek sensörü bu yönde atılan bir adım.
Bir bileklik, bu tür işlevleri hesaplamak ve desteklemek için bir platform görevi görebilir ve gözlükler sadece bir ekran görevi görebilir. Arayüz, AR'de çalışırken kullanıcıların cihazlarımızla etkileşim ve gerçek dünya arasında seçim yapmak zorunda kalmayacakları şekilde tasarlanmıştır.
Facebook'a göre, 'Her zaman mevcut olan AR gözlükleriyle etkileşim kurmanın doğal, sezgisel yollarını geliştiriyoruz çünkü bunun yakındaki ve uzaktaki insanlarla bağlantı kurma şeklimizi değiştireceğine inanıyoruz. Facebook'ta AR ekibini yöneten Andrew Bosworth, "Hayatınızda en önemli olan insanlarla deneyimlerini paylaşmak için dünyanın herhangi bir yerine ışınlanabildiğinizi hayal edin." diyor.
AR gözlüklerinin vaadi bu. Bu, gerçek dünya ile sanal dünyanın, günlük yaşamı temelden daha iyi hale getirecek şekilde bir füzyonudur. AR gözlükler, cep telefonlarımız gibi dikkatimizi avucumuzun çevresine çekmek yerine, dünyayı aynen bizim gördüğümüz gibi görecek.
Bunu, 'insanları bilgi işlem deneyiminin merkezine ilk kez yerleştirerek ve iletişim kurmamıza, gezinmemize, öğrenmemize, paylaşmamıza ve dünyada harekete geçmemize yardımcı olmak için dijital dünyayı bize üç boyutta getirerek' yapacaktı. Eylül ayında Facebook, insanların kalıcı paylaşılan sanal nesneleri birlikte görmesine ve onlarla etkileşime girmesine izin vermek gibi yeteneklere sahip 'gerçek' artırılmış gerçeklik gözlüklerini piyasaya sürmenin yaklaşık 5 ila 10 yıl arasında olduğunu söyledi.
Facebook, ``Bu arayüz, dijital dünyayla etkileşimimizin birincil yolu haline gelmek için birçok yenilik gerektirecek.'' dedi. Büyük bir yenilik, komutları ve eylemleri yorumlamak ve tahmin etmek için 'bağlama duyarlı' bir yapay zekanın geliştirilmesini gerektirecektir.'
Ancak bu sistem yıllarca kapalıdır. Bu yüzden bugün, 'çok daha kısa sürede mümkün olabilecek bir sürüme daha yakından bakıyoruz' dedi. Bu, size ve çevrenize dinamik olarak uyum sağlayan kullanılabilir ancak sınırlı bağlamsal yapay zeka ile birleştirilen bilek tabanlı bir girdi olacaktır.
Bu, bilekten geçen elektrik motoru sinir sinyallerini bir cihazın işlevlerini kontrol etmek için kullanabileceğiniz dijital komutlara çevirmek için sensörler kullanan elektromiyografi (EMG) nedeniyle mümkündür.
Bu sinyaller, cihazınıza net bir bitlik komutlar iletmenize olanak tanır; bu, son derece kişiselleştirilebilen ve birçok duruma uyarlanabilen bir kontrol derecesidir. Bilekten gelen sinyaller o kadar nettir ki, EMG sadece bir milimetrelik parmak hareketini anlayabilir. Bu, girdinin zahmetsiz olabileceği anlamına gelir. Nihayetinde, sadece bir parmağı hareket ettirme niyetini hissetmek bile mümkün olabilir.
Ekipten Thomas Reardon, "Sinirsel arayüzlerle yapmaya çalıştığımız şey, makineyi doğrudan çevresel sinir sisteminin çıktısını kullanarak kontrol etmenize izin vermek," dedi ve beynin dışındaki parmak kaslarını hareketlendiren sinirleri kullandığını da sözlerine ekledi.
Başlangıçta, EMG sadece bir veya iki bitlik kontrol sağlayacaktır; bu, bir düğmeye dokunmaya eşdeğerdir. Bir başparmak ve işaret parmağının sıkıştırılması ve serbest bırakılması gibi hareketler dahil. Facebook bir blog gönderisinde bu, kullanıcıların 'nerede olursanız olun veya ne yapıyor olursanız olun, yürürken, konuşurken veya ellerinizle yanlarınızda, önünüzde veya ceplerinizde otururken' görevleri yerine getirmelerine olanak tanır.
"Parmaklarınızı birbirine tıklamak, bir uyandırma kelimesine gerek kalmadan her zaman işe yarayacak ve bunu AR için her yerde bulunan, ultra düşük sürtünmeli etkileşim haline getirecek."
Kaynak: dailymail
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz