Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Küba nasıl bir ülkedir? Küba' da yaşam nasıldır?


Küba, Orta Amerika'da bir ada devletidir. Başkenti, "Zamanın durduğu ama hayatın hızla aktığı şehir" olarak tanımlanan Havana'dır. Atlantik Okyanusu'nun ortasında Meksika Körfezi'nin hemen ağzında yer alan bir ülkedir. Zaman dilimi olarak Türkiye'den 8 saat geride yaşar. Amerika / Florida'ya 145 km uzaklıktadır. Çevresinde Jamaika, Haiti, Dominik Cumhuriyeti ve Meksika bulunmaktadır.


Küba'nın yüzölçümü yaklaşık 111 bin km² dir. Bu yüzölçümüyle Karayipler'in en büyük adası, dünyanın da 14. büyük adası durumundadır. Bu güzel ada ülkesinin tarihi aslında binlerce yıl öncesine dayanıyor. Yerel kabileler burada yaşam sürmüşler ancak, Kristof Kolomb'un 1492 yılında bu bölgeyi keşfetmesiyle beraber başta İspanyollar olmak üzere İngilizler ve Fransızlar  bu topraklara ulaşıyorlar. Bu bölgedeki hakimiyetleri 1959 yılında Küba'nın bağımsızlığına kavuşmasıyla son bulmuştur.


Küba'nın resmi dili İspanyolcadır. Ülke nüfusu 2017 rakamlarına göre 11,48 milyondur. Ülkede yıl boyunca hava sıcaklığı 28-30 santigrat derece arasındadır. Dört mevsim yaz tatili yapılabilecek bir ülkedir. Küba' da iki adet para birimi kullanılır. Bunlardan biri Ulusal Peso (CUP) diğeri ise dönüştürülebilir Peso (CUK)'tur. Ülkeye gelen turistler, paralarını turist parası olarak nitelendirilen CUK'a çevirirler. Küba'yı ziyaret etmek istiyorsanız Amerikan doları haricinde örneğin Euro ile gelmenizi tavsiye ederiz. Çünkü Amerikan doları bozdurulurken %10 gibi yüksek bir komisyon alınmaktadır. Ülkede bankalar ve bankamatikler yaygın değildir. Kredi kartı kullanabileceğiniz mekan sayısı çok azdır.


Küba, klasik arabaları ve İspanyol döneminden kalmış tarihi binalarıyla ünlüdür. Ülkedeki insanlar %60 Katolik, %24 Ateist, % 5 civarında Protestan geri kalanı ise kabile dini ve Hristiyanlık karışımı olan Santeria inancına sahiptirler. Küba'da her insanın evi var ve kiracılık diye bir olay yok. Devlet hane ihtiyacının % 40 kadarını karşılayacak bir karne dağıtıyor ve insanlar bu karne ile devlete bağlı işletmelerden ihtiyaçlarını alabiliyorlar. 


Hava sürekli sıcak olduğu için yakacak ihtiyaçları bulunmuyor. Küba'da hayat gerçekten çok pahalı ve insanlar devletin karşıladığı %40 ihtiyaçlarının dışında % 60'ı kazanabilmek için mutlaka ek iş yapıyorlar. Klasik arabaların gösterişli güzelliklerinin yanında madalyonun öbür yüzünde fakirlik var. Evlerin çoğu yıkık dökük vaziyette ve  içlerinde ise yeni mobilya ve beyaz eşya bulmak çok zor.


Bazı internet yazılarında ve videolarında anlatıldığı gibi Küba, insanların hep mutlu olduğu, çalışmadan rahat bir şekilde dans ederek ve eğlenerek günlerini geçirdiği bir ülke değil. Tam tersine siz gece bindiğiniz bir taksiyi kullanan şoförü gündüz gittiğiniz bir hastanede doktor olarak görebilirsiniz. Müzik ve sanatla uğraşmak anayasal bir hak olarak kabul ediliyor ve çocuklar bu alana yöneldiklerinde devlet tarafından son derece iyi bir şekilde destekleniyorlar.


Ülkemiz vatandaşlarından normal (bordo) pasaportu olanlar bu ülkeye giriş için mutlaka Küba vizesi almak zorundalar. Diplomatik (siyah renk) , hizmet (gri renk) ve hususi (yeşil renk) pasaport sahibi olan Türk vatandaşları 180 günlük sürede 90 günü geçmemek şartıyla Küba'ya vize almadan giriş yapabiliyorlar. 
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section