Türkiye'de sakallı akbaba var mı?
Sakallı akbabanın fiziksel özellikleri ve üremesi
Sakallı akbaba sahip olduğu bu ismi gagasının hemen altında bulunan siyah ve sakal görünümlü uzun tüylerinden dolayı almıştır. Sakallı akbabalar halk arasında karakuş, kuzu kuşu ve Nuri kuşu olarak ta bilinir. Sakallı akbabalar uçma yeteneği çok yüksek olan bir kuş türüdür. Sakallı akbaba pek çok kuş türüne oldukça iri ve gösterişli bir yapıya sahiptir. 1 metre boya ve 7 kg ağırlığa ulaşabilirler. Tam kanat açıklığı yaklaşık 3 metredir.
Sakallı akbaba diğer akbaba türleri gibi kel değildir. Kuyruk ve kanatları genel olarak siyah ve gri renkte olurken baş, karın ve ayakları açık renklidir. Yüksekliği 500 m ile 4000 metre arasında değişen kayalık ve bitki örtüsünün seyrek olduğu dağları yaşam alanları olarak seçerler. Yerleşik bir kuş olduğundan kendi bölgelerinden ayrılmazlar. Yuvalarını dik uçurum kenarlarında yaparlar. Dişi sakallı akbabalar Şubat ortalarında 1 ya da 2 yumurta yaparak kuluçkaya yatarlar. 2 aylık bir kuluçka süresinden sonra yavrular yumurtadan çıkar. Yavrular 3-4 aylık olduklarında yuvada uçma egzersizlerine başlarlar.
Sakallı akbabalar nasıl beslenirler?
Diğer akbaba türleri kokuşmuş etleri bile tüketmekten çekinmezken sakallı akbabalar beslenme şekilleriyle diğer akbabalardan ayrılır. Sakallı akbaba genel olarak ölmüş hayvanın kemiğini ve kemiğin içindeki iliği yemeyi tercih eder. Ölmüş hayvanın kemiğini alarak havalanır ve onu uygun bir kaya üzerine çok yüksekten bırakır. Kemik parçalanıp içindeki ilik ortaya çıkana kadar işlemi tekrarlar. Kırılmış kemik parçalarını ve açığa çıkmış iliği yutarak beslenir. Sakallı akbabalar çok geniş bir coğrafyada yaşıyor olsa da sayı olarak fazla değillerdir. Türkiye'de 200 çift kadar sakallı akbaba olduğu tahmin edilmektedir.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz