Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Malabadi Köprüsü nerededir? Malabadi Köprüsü özellikleri

Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı  sınırlarında yükselen Malabadi Köprüsü, asırlara meydan okuyan görünümüyle büyülemektedir. Artuklu Beyliği'nin hüküm sürdüğü dönemde, Timurtaş Bin-i İlgazi tarafından 1147 yılında inşa edilen bu köprü, Türkiye ve yakın doğu coğrafyasında yer alan taş köprüler arasında en geniş kemer açıklığına sahip olanı olarak ün salmıştır. Özellikle 40.86 metrelik sivri ana kemeri ile göze çarpan Malabadi Köprüsü, etrafında dolaşan pek çok efsane ve tarihî anlatıya ev sahipliği yapmaktadır. Ziyaretçilerine eşsiz bir tarihi deneyim sunan bu köprünün çevresinde keşfedilecek birçok ilgi çekici mekân da bulunmaktadır. Malabadi Köprüsü'nü mutlaka ziyaret ederek, hem benzersiz tarihine tanıklık edebilir hem de çevresindeki gezilecek yerlerin tadını çıkarabilirsiniz. İşte bu içeriğimiz, Malabadi Köprüsü ile ilgili merak edilen detayları sizlere sunmaktadır.


Malabadi Köprüsü, Silvan (Diyarbakır) - Bitlis yolunda yer alan Batman Çayı üzerine inşa edilmiş tarihi bir köprüdür. Köprünün inşa kitabesinde 1147 tarihi yer almaktadır. Artukoğulları Dönemi'nde inşa ettirilen ve 12'nci yüzyıl Selçuklu Dönemi anıtsal mühendislik-mimarlık özelliklerini taşıyan tarihi köprü 40.86 metre açıklığa sahip sivri ana kemeri ile dünyadaki en büyük kemer açıklığına sahip taş kemer köprü olma özelliğine sahiptir. Kemerin her iki yanından kervan ve yolcular için iki barınak oda da bulunmaktadır. Malabadi Köprüsü, Diyarbakır'ın Silvan ilçesine 23 km uzaklıkta olup Silvan ilçe sınırları içinde yer almaktadır. Toplam uzunluğu 150 metre olan köprünün genişliği 7 metre, çay yüzeyinden yüksekliği ise 19 metredir.


Ünlü seyyah Evliya Çelebi Seyahatname adlı eserinde bu köprünün Abbasiler zamanında yaşamış zengin bir tüccar tarafından hayır amaçlı olarak yapıldığı anlatılmaktadır. Ancak, köprü kitabesindeki yazıları inceleyen bilim insanlarına göre köprü,  Artukoğulları Beyliği dönemine aittir.  Artuk Bey'in torunlarından İlgazi Bey'in oğlu Timurtaş tarafından 1147 yılında yaptırıldığı pek çok bilim insanı tarafından kabul edilir. Bosna Hersek'in Saraybosna kentinde bulunan Mostar Köprüsü'nün ikizi olarak kabul edilir. Tek kemerli bir yapısı olan bu tarihi köprünün içine iki yoldan ulaşmak mümkündür, Köprü içinde insanların konaklayabilmeleri için odalar bulunur. Günümüzde bile ulaşımı sağlamakla birlikte birçok fonksiyonu olan bu mimarlık harikası köprü, Batman'a gelen insanların mutlaka görmesi gereken ünlü bir tarihi eserdir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section