Gençlerde kolon kanseri ve tip-2 diyabet oranları artıyor!
Yakın zamanda yapılan iki araştırma, ABD'deki çocuklar ve genç yetişkinler için oldukça endişe verici bir gerçeği ortaya koyuyor. Birincisi, Ulusal Kanser Enstitüsü'ne göre , 1990'lu yıllardan bu yana, kolon ve rektum kanserlerini içeren kolorektal kanser oranı, 50 yaşın altındaki yetişkinler arasında iki kattan fazla arttı. Bununla beraber daha fazla genç kolon kanserinden ölüyor.
1995'ten başlayarak, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya ve Avrupa ve Asya'nın bazı bölgelerinde kolorektal kanser vakalarında benzer bir artış gözlendi. Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nden Dr. Kimmie Ng , "Bir hastalığın görülme sıklığı nesilden nesile değiştiğinde, burda, suçlunun biyolojik bir şeyden ziyade çevresel faktörlerden kaynaklandığını gösterir" dedi. Geçmişte yapılan araştırmalar sonucu, işlenmiş et ve yağ oranı yüksek bir diyetin kolorektal kansere katkıda bulunan bir faktör olabileceğini göstermiştir. Louis'deki Washington Üniversitesi'ndeki bilim insanları olası bir nedensel faktör aradıklarında kanser vakaları ile gazlı ve şekerli içeceklerin tüketimi arasında bir bağlantı buldular.
Columbia Mailman Halk Sağlığı Okulu'nda epidemiyoloji yardımcı doçenti Nour Makarem, neden-sonuç ilişkisi kanıtlanmasa da, "Daha fazla gazlı içecek tüketimi kolorektal kanser riskini artırıyor, şekerle tatlandırılmış içeceklerin kilo alımı, glikoz düzensizliği vb. ile bağlantılı olduğunu bilin ki bunlar da risk faktörleridir. Dolayısıyla bu ilişkilerin altında yatan makul bir mekanizma var." 1977 ve 2001 yılları arasında, 19-39 yaşındakiler arasında şekerli içecek tüketimi, tüketilen toplam kalorinin % 5,1'inden % 12,3'üne çıktı. 18 yaş ve altı çocuklar arasında bu oran % 4,8'den % 10,3'e çıktı. 2014 yılında, sağlığa artan ilgi bu rakamların düşmesine neden oldu. Bilim insanları, 1991 ve 2015 yılları arasında Hemşirelerin Sağlık Çalışmasına kayıtlı 94.464 kadın kayıtlı hemşirenin şekerli içecek tüketimini inceledi. Hemşirelerin tümü 25 ile 42 yaşları arasındaydı. Bilim insanları ayrıca 13 - 18 yaşları arasında şekerli içecek aldıklarını bildiren 41.272 hemşireden oluşan daha küçük bir veri setine de baktılar.
24 yıl boyunca, hemşireler 109 kolorektal kanser vakası yaşadı, ancak veriler, haftada iki veya daha fazla sekiz ons porsiyon şekerli içecek içenlerin, haftada bir sekiz ons porsiyondan daha az içen meslektaşlarına kıyasla kolon kanseri riskinin iki katından fazla olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, her sekiz onsluk tatlı içecek porsiyonunun kolon kanseri riskini % 16 oranında artırdığını buldular. Araştırmalarda en ilginç husus da, şekerli içecekleri ergenlik döneminde tüketenlerde % 32 daha yüksek risk olduğu sonucuydu. Bu süre zarfında kahve veya süt gibi gazlı içeceklere geçiş yapan hemşirelerin kolorektal kanser geliştirme risklerinde % 17 - 36 oranında azalma oldu.
Louis'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde cerrahi doçenti olan çalışmanın baş yazarı Yin Cao, genç insanlarda insülin direncinin, yüksek kolesterolün ve bağırsaktaki iltihabın kanser gelişiminde nedensel faktörler olabileceğini söyledi, ancak buna nasıl yol açtığı tespit edilmedi. Cao ayrıca, yüksek fruktozlu mısır şurubunun kanser riskine katkıda bulunduğunu gösteren farelerde yapılan çalışmalara da değindi. Hem Coca-Cola hem de Pepsi, meşrubatlarında şekerden yüksek fruktozlu mısır şurubuna geçiş yaptıklarını kamuoyuna açıkladıkları Kasım 1984'te gazlı içeceklere yüksek fruktozlu mısır şurubu ekleniyordu .
Yakın zamanda yapılan bir başka çalışma , bir araştırmacının Covid pandemisi sırasında ortaya çıkan "tip 2 diyabet vakalarında şaşırtıcı bir artış ve sunum şiddetindeki artış" olarak tanımladığı şeyi gösterdi. Çalışma , COVID-19 pandemisi sırasında çocuklarda tip 2 diyabet insidansının iki katına çıktığını gösterdi. Ortalama başlangıç yaşı 14 idi. Çalışma ayrıca, 2020 yılında gençler arasında tip 2 diyabet nedeniyle hastaneye yatış oranlarında 2019'un aynı dönemine kıyasla iki katına çıktığını gösterdi. Sonuçlar, Haziran 2021 sanal Amerikan Diyabet Derneği (ADA) 81. Bilimsel Oturumlarında sunuldu .
Pandemi sırasında değişen bir diğer şey de tip 2 diyabetli gençlerin tip 1 diyabetlilere göre oranıydı. Pandemiden önce, yeni teşhis edilen gençlerin % 24'ü tip 2 diyabetliydi ve % 76'sı tip 1 diyabetliydi. Pandemi sırasında tip 2 diyabetlilerin oranı % 44'e yükseldi. Bir açıklama arayan araştırmacılar, "azalmış fiziksel aktivite, daha fazla ekran süresi, rahatsız uyku ve işlenmiş gıda alımının artması ..." dedi. Bu işlenmiş gıdalardan biri soda olabilir.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz