Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Gazi Şehrin Kahraman Şehidi Şahin Bey Kimdir?

İstiklal mücadelemizin önemli kahramanlarından olan ve Antebin kurtuluşunda önderlik eden kahramanımız olan Şahin Bey'in hayatı ve mücadelesi hakkında yeni nesillere ibret olabilecek bir hikayeyi paylaşıyoruz sizlerle...

Şahin Bey Kimdir?

Gaziantep şehrinin düşman işgaline karşı savunmasının önde gelen kahramanlarından olan Şahin Bey'in asıl adı Mehmet Said'dir. 1877 yılında Antep'in Bostancı Mahallesi'nde dünyaya gelmiştir. Babası Abdullah Efendi, annesi Ayyuş Hanım'dır. Çok küçük yaşta babasını kaybettiği için dayısı tarafından büyütülmüştür.

Askere Gidişi ve Askeri Başarıları

İlk defa 1899 yılında Yemen'e asker olarak giden Şahin Bey buradaki vazifesi sırasında üstün cesaret ve kahramanlıklarından dolayı başçavuşluk rütbesine kadar yükseldi. 1911 yılında patlak veren Trablusgarp Savaşı'na gönüllü olarak katıldı. Bu savaşın hemen arkasından da Osmanlı İmparatorluğu'nun 4 devlete karşı savaştığı 1. Balkan Savaşı'nda Çatalca Cephesi'nde kahramanca savaştı. 

Birinci Dünya Savaşı öncesinde Galiçya Cephesinde, 1917 yılında ise Sina Cephesi'nde üstün başarılara imza attı. Bu başarılarından dolayı günümüzde teğmen rütbesinin karşılığı olan "Mülazımı Sani" rütbesine yükseltildi. 1918 yılında Sina Cephesi'nde kahramanca savaşırken İngiliz birliklerine esir düştü. Mısır'da bulunan İngiliz esir kampında 1919 yılı Kasım ayının sonuna kadar esaret yaşayan Şahin Bey Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanınca serbest bırakıldı.


Kuvâ-yi Milliye Komutanlığı ve Şehadeti

1919 yılının Aralık ayında Harbiye Nezareti (Savaş Bakanlığı) tarafından Birecik Askerlik Şubesi Başkanı olarak vazifelendirildi. O yıllarda Antep düşman işgali altındaydı ve Şube Başkanı olarak atanmak Sahin Bey'i mutlu etmedi. Antep Heyet-i Merkeziyesi'ne başvuran Şahin Bey, Kilis-Antep yolu Kuva-yi Milliye komutanı olarak atandı.

Kilis-Antep yolu Fransızların Antep'e sevkiyat yaptıkları önemli bir geçiş güzergahıydı. Buranın savunmasını üstlenen Şahin Bey, 1920 yılının başlarında bölgedeki Kuvay-i Milliye kahramanlarını organize ederek Fransız güçlerine karşı mücadele etti. "Müsterih olunuz. Düşman arabaları cesedimi çiğnemeden Antep'e giremez." sözleriyle adını tarihe yazdırdı. Şubat ve Mart aylarında Fransızların Antep'e yaptıkları tüm sevkiyatları engellemeyi başardı.

Bu zaferlerin ardından düşman kumandanına mektup gönderen Şahin Bey mektubunda şöyle yazmıştır: "Kirli ayaklarınızın bastığı şu toprakların her zerresinde şüheda kanı karışıktır. Din için, namus için, hürriyet için ölüme atılmak bize, ağustos ayı sıcağında soğuk su içmekten daha tatlı gelir. Bir gün evvel topraklarımızdan savuşup gidiniz. Yoksa kıyarız canınıza."

24 Mart 1920 tarihinde Fransızlar Urfa'yı ele geçirmek üzere büyük bir güçle harekete geçtiler. O tarihte Şahin Bey ve askerleri Antep-Kilis yolunda bulunan Elmalı köprüsünü savunuyorlardı. Andorya kumandasında bulunan tam donanımlı 8 bin piyade ve 200 atlı süvariden oluşan Fransızlar 25 Mart 1920'de Antep'e doğru saldırıya geçtiler. 4 gün boyunca Antep savunmasını kaybetmemek için savaşan Şahin Bey 28 Mart 1920 tarihinde Elmalı köprüsü üzerinde şehit edildi.

10 ay süren ve 6317 kahramanın şehit düştüğü Antep savunmasının kahramanı Şahin Bey'in ismini yaşatmak üzere Gaziantep'in merkez ilçelerinden birine, okula, mahalleye Şahinbey ismi verilmiştir. 

Vatan, millet, bayrak uğruna ailesinden ve sevdiği her şeyden vazgeçerek 43 yaşında kurşunun değmediği, süngülerle delik deşik edilmiş bedenini bu dünyada bırakarak şehadete ulaşan Şahin Bey'in kahramanlık destanı dünya var oldukça dilden dile, gönülden gönüle aktarılacaktır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section