Gençlik döneminde vücut tarafından bolca üretilen ve işlevi yüksek bir protein olan kolajen genel olarak cilt güzelliğiyle ilişkilendiriliyor olsa da eklem, karaciğer ve diş sağlığında çok önemli görevler üstleniyor.
Tüm vücut ağırlığımızın %5'inden fazlasını oluşturan kolajenin yaş ilerledikçe vücuttaki üretimi önemli ölçüde azalmaya başlıyor. Bu nedenle orta ve ileri yaşlarda hem doğal olarak hem de doktor tavsiyesiyle dışarıdan kolajen alınması gerekiyor..
Kolajen nedir, kolajen ne işe yarar?
- Tip 1 kolajen: Kemik, kıkırdak, tendon, deri ve diş yapısında bulunur. Vücuttaki kolajenlerin %90'ı tip 1 kolojendir.
- Tip 2 kolajen: Eklemlerin yapısına katılarak hareketi kolaylaştırır.
- Tip 3 kolajen: Kas, damar ve organların yapısında bulunur.
- Tip 4 kolajen: Cilt katmanları arasında esnekliği sağlar.
Kolajenin faydaları nelerdir?
Yaşlanmaya bağlı problemlerin azaltılmasında her geçen gün önemi daha çok anlaşılan kolajen, vücudumuzdaki en önemli yapı taşlarından biridir. Kolajen; saç sağlığı, yüzdeki kırışıklıklar ve kalp sağlığı açısından büyük öneme sahiptir.
- Yaşlanmayla bağlı olarak ciltte kolajen miktarı azalmaya başlar ve kırışıklıklar meydana gelir. Doktor gözetiminde kolajen takviyesi ile ciltteki kolajen yoğunluğu artırılır, kırışıklar azalır ve daha genç bir görünüm kazanılır.
- Kolajen kemik yapımızdaki kıkırdak üretiminde kullanılır. Bu protein kemiklerin uç kısmında yer alarak eklemlerin kolay hareket etmesini sağlar. Eklemlerde kolajen miktarı azaldığında zaman bu bölgeler yıpranır, hareket yeteneği azalır ve ağrılı durumlar ortaya çıkar.
- Vücuttaki kolajen üretimini arttıracak pek çok önlem alınabilir. Vücuttaki fibroblastlar, kondroblastlar ve osteoblastlar gibi hücreler aktive edildiğinde kolajen miktarı artar.
- Bu önemli hücrelerin aktiviteleri yaşın ilerlemesine bağlı olarak önemli ölçüde azalmaya başlar. Bilimsel araştırmalar; arı sütü, biberiye, zerdeçal gibi kuvvetli antioksidanların bu hücrelerin aktivitelerinde artışa neden olduğu anlaşılmıştır.
- Vücudumuzda kolajen sentezinin gerçekleşebilmesi için protein ve C vitamininin yeterli düzeyde ve düzenli olarak alınması gerekir. Özellikle C vitamini alımı kolajen sentezi için zorunludur. Vücuda C vitamini alınmazsa yeterli miktarda amino asit olsa bile kolajen sentezi gerçekleşmez.
- Mucize protein kolajen faydaları saymakla bitmez. Saç köklerinin güçlü ve sağlıklı kalması kolajene bağlıdır. Yaşlanmayla ortaya çıkan saçın zayıflaması ve beyazlaması kolajen ile yavaşlatılabilir.
- Vücudun kas kütlesindeki artışa da katkı sağlayan kolajen proteini, daha sağlıklı bir vücuda kavuşmak isteyenler için doktor kontrolünde dışarıdan da alınabilir.
Kolajen hangi besinlerde bulunur?
Yaşlanmayla ortaya çıkan kemik, kas, cilt ve diğer problemler için beslenme alışkanlıklarının zengin kolajen içeren besinlerin alınması önemlidir. Sağlıklı beslenmenin yanında bazı gıdaların düzenli alımıyla kolajen üretimini artırmak mümkündür. Bu gıdalar arasında; kemik suyu, beyaz et, balık ve yumurtanın beyazı en çok öne çıkan besinlerdir. Tekrar hatırlatmak isteriz ki bu besinlerin yanında C vitamini yeteri kadar alınmazsa kolajen artışı da yeteri düzeyde sağlanamaz.
Turunçgiller, mor, yeşil ve turuncu renkli sebze ile meyveler kolojen sentezi için mutlaka tüketilmelidir.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz