İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu minerallerin çoğunu içeren maden suyu, magnezyum, kalsiyum, sodyum ve potasyum kaynağıdır. Düzenli tüketildiğinde vücut ve cilt sağlığına iyi gelen maden suyu, genellikle soda ile karıştırılır. Soda, karbondioksit ile karıştırılmış içme suyudur. Yeraltı sularından çıkarılan maden suyu, yüzeye çıktıkça mineral bakımından zenginleşir. Her iki su da mideyi gevşetme özelliğine sahip olmasına rağmen;Soda, maden suyu gibi mineraller açısından zengin değildir. Bu nedenle önerilen tüketim soda değil maden suyudur.
Mineralli maden sularında en sık rastlanan elementler kalsiyum, magnezyum, sodyum ve klorürdür. Potasyum ve florin ve bazen iyot daha az yaygındır. Maden suyu genellikle bikarbonat ve daha az sülfat içerir. Maden suyu, jeolojik ve fiziksel olarak korunan, karbondioksit ile birlikte çözünmüş mineral tuzlarını açığa çıkararak takviye eden yer altı kaynaklarından elde edilen doğal bir kaynak suyudur. İnsanlarda kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi vücut için hayati öneme sahip bileşenler barındırır.
Maden suyundaki mineraller birçok farklı sağlık sorununun giderilmesine, organların işlevlerinin düzenlenmesine ve güçlenmesine yardımcı olur. Mineral takviyelerinin en çok ihtiyaç duyulduğu bu dönemde, mineral bakımından zengin maden suyu tüketimi, yüksek tansiyon vb. herhangi bir sağlık sorunu yoksa tüketilebilir. Yaz aylarında ter yoluyla kaybedilen minerallerin geri kazanılması için maden suyu tüketimi önemlidir. Türkiye, maden sularının coğrafi koşulları nedeniyle zengin bir konuma sahiptir. Sudan sonra en sağlıklı içecek maden suyudur. Avrupa ülkelerinde maden suyu tüketimi yılda kişi başına 100 litreden fazladır. Ülkemizde bu miktar kişi başına 5 litreden fazla değildir. Maden suyu ülkemizde gerekli ilgiyi bulamamaktadır.
Maden suyu, kemikler için en önemli mineral olan kalsiyum kaynağıdır. Vücuttaki kemikler, dişler vb. Dokular yardımıyla günlük ihtiyaç duyulan kalsiyumu ihtiyacını sağlar. Günde bir bardak maden suyu günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Ayrıca kalsiyum içeriği sayesinde kemikleri güçlendirir ve kemik erimesine karşı korur. Özellikle çocuklarda gelişim ve hamilelik dönemlerinde artan mineral ihtiyaçlarını (magnezyum, kalsiyum, florür ve sodyum gibi) karşılar. İçerdiği tüm faydalardan yararlanabilmek için maden suyunun bir bardakta değil kendi cam şişesinde tüketilmesi gerekir. Bunun nedeni, cama maden suyunun dökülmesinin köpürmeye ve yaydığı gazın (Co2) oluşmasına neden olmasıdır. Satın aldığınız maden suyunun gıda standartlarını karşılayan cam şişelerde satıldığına dikkat edilmelidir. Güneş, kötü hava, birçok işlem saça zarar verir ve gücünü azaltır. Maden suyu saç derisinin normal pH değerini içeriden geri kazandırır ve kaybedilen gücü ve parlaklığın geri kazanılmasını sağlar.
Vücuttaki sülfat, bikarbonat iyonları ve metabolik maden suyu kilo vermeye yardımcı olur. Bu, yağ yakımı için önemli bir destek. Tokluk hissi artırılarak daha uzun bir doygunluk sağlanabilir. maden suyunun karın ağrısı da dahil olmak üzere diğer hazımsızlık semptomlarını iyileştirebileceğine dair kanıtlar da vardır. Sindirim sistemi ve boşaltım sistemi için de çok faydalıdır. Cilt için canlandırıcı etkisi vardır. Maden suyu tüketmek, hamilelik, menopoz ve yaşlanma sırasında, çocukların büyümesinde artan kalsiyum ve magnezyum ihtiyacının yerini almaya yardımcı olur. Bu dönemlerde 1-2 şişe maden suyu tüketebilirsiniz. Kolalı içecekler gibi fosfor içermediğinden herhangi bir yan etkisi görülmemiştir.
Bir magnezyum ve kalsiyum kaynağı olan maden suyu, kan basıncındaki değişikliklerden muzdarip insanlar için önemlidir. Her iki mineral de insan beyninin ve vücudunun elektrolizi sürecine dahil olur. Bu elektrolitik denge, insanlarda yüksek tansiyonun korunmasında önemlidir. Vücuttaki yağ oranını dengeleyen maden suyu, kötü kolesterol oluşumunu engeller. Maden suyu, kolesterolün büyümesini ve kılcal damarlarda birikmesini engeller. Engellenen kılcal yolları azaltır.
Aşırı tüketiminde vücuda verebileceği zararlar neler olabilir?
Sodyum ve tuz içeriğinden dolayı fazla tüketilirse yüksek tansiyon, böbrek hastalığı ve mide ülseri gibi durumlara yol açabilir. Ayrıca aşırı sodyum alımı, idrarda kalsiyum atılımını hızlandırdığı için osteoporoz sorunlarına neden olabilir. Normal kilolu bir kişinin günde iki şişe maden suyu içmesi idealdir, kalp hastalığı, hipertansiyonu ve böbrek hastalığı olan hastaların bundan kaçınması gerekir. Ayrıca maden suları genellikle farklı mineral içeriklerine sahiptir. Kalsiyum ve magnezyum içeriği düşük, sodyum içeriği yüksek sodyumlu maden sularını tercih etmek idealdir.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz