Bu yazımızda Türk siyasi hayatına damgasını vurmuş, hem mühendisliği hem de siyasi kimliğiyle hafızalarda yer edinmiş olan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın tüm hayatını detaylarıyla anlatmaya çalışacağız.
Necmettin Erbakan'ın Çocukluk ve Eğitim Dönemi
29 Ekim 1926 tarihinde Sinop'ta dünyaya geldi. Babası o dünyaya geldiğinde Sinop'ta Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi olarak görev yapıyordu. Ailesi Adana'nın Kozan ilçesinde nam salmış olan Afşar aşiretlerinden Kozanoğlu Aşireti'ne mensuptu. Çocukluğu babasının görev yerleri olan Kayseri ve Trabzon'da geçti. Babası emekli olunca da ailesiyle birlikte İstanbul Fatih'e yerleşti.
İlkokul yıllarından beri keskin zekasıyla dikkat çeken küçük Necmettin İstanbul'un en itibarlı lisesi olan İstanbul Erkek Lisesi'ne yerleşmeye hak kazandı. 1942-1943 eğitim öğretim yılı sonunda bu okuldan birincilikle mezun oldu. O dönemde lise birincileri sınavsız olarak üniversiteye yerleştirilmelerine rağmen Necmettin Erbakan bunu kabul etmeyerek üniversite imtihanına girdi ve aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü kazandı.
Necmettin Erbakan'ın Üniversite Yılları
Üniversitede öğrenci olduğu dönemde yine aktif bir hayatı oldu. İlk mücadelesi üniversite öğrencilerinin namaz kılabilmeleri için mescit açılması yönünde oldu. Israrcı tutumu sonuç verdi ve fakültede bir mescit açıldı. Bölümünü yine birinci olarak çok yüksek bir not ortalamasıyla bitirdi. Öyle ki o dönemde Necmettin Erbakan'ın mezuniyet not ortalaması halen İstanbul Teknik Üniversitesi'nin tarihindeki en yüksek not ortalamasıdır ve halen kırılamamıştır.
Mezuniyetinin ardından 3 yıl boyunca kendi bölümünde asistan olarak görev yaptı. O yıllarda sınıflarda sadece doçent ve profesörler ders verebiliyordu, buna rağmen üniversite yönetiminin özel izniyle Erbakan'a ders verebilmesi hakkı tanınmıştır. Hazırladığı yeterlilik tezindan dolayı 1951 yılında Almanya'da bulunan Aachen Teknik Üniversitesi'ne gönderildi.
Necmettin Erbakan'ın Mühendislik Yılları
Aachen Teknik Üniversitesi'nde çalıştığı 1,5 yıllık süre içinde doktora tezi de dahil olmak üzere 3 tez hazırladı. Tezleri kabul edilince tüm Alman üniversitelerinde geçerliliği olan "Dr. Mühendis" unvanını kazandı.
Alman Ekonomi Bakanlığı bünyesinde araç motorlarının verimliliğini artırma ve daha az yakıt tüketilmesi alanında araştırmalar yaptı ve buna yönelik raporlar hazırladı. Hazırladığı tezde dizel araçların yakıt enjeksiyonunu ve tutuşma prensiplerini matematiksel olarak ortaya koyar. Alman bilim çevrelerinde büyük yankı bulması üzerine Almanya'nın en büyük motor fabrikası olan Deutz Motor'a davet edildi. Burada Alman Leopard tanklarının motorları üzerinde araştırma ve geliştirme çalışmalarında rol aldı. 1953 yılında 27 yaşında iken Türkiye'nin en genç doçenti oldu. Alman Ordusu'nda
Necmettin Erbakan'ın Askerlik Dönemi
1954 yılında askerlik hizmeti için yurda dönen Erbakan, İstanbul Kağıthane'de bulunan İstihkâm Bakım Bölüğü bünyesinde yedek subay ve teknik müdür olarak 1,5 yıl boyunca askerlik hizmeti yaptı. Daha önce ABD'den talep edilen yardım listesinde bulunan basit şeyleri istemek yerine üretim tezgahları istedi ve bunların Türkiye'ye getirilmesini sağladı.
Necmettin Erbakan'ın Askerlik Sonrası Çalışmaları
Askerlik hizmetinden sonra üniversitedeki hocalık görevine geri dönen Necmettin Erbakan Almanya'da geçirdiği yıllar boyunca savaş yorgunu Almanya'nın gösterdiği gelişim sürecini iyi analiz etti ve Türkiye'nin de gelişmesi için çalışmalara başladı.
Erbakan, İstanbul Teknik Üniversitesi Motorlar Laboratuvarı'nda Türkiye'nin % 100 yerli olan ilk motorunu üretti. Hükümetten destek alarak ve 200 ortak bularak "Gümüş Motor" adında bir fabrika kurdu. Kuruluşundan 4 yıl sonra 1960 yılında bu fabrikada seri motor üretimine geçildi. Aynı yıl Ankara'da düzenlenen sanayi kongresinde motorları tanıtarak Türkiye'de otomobil üretimi fikrini ortaya attı. İlk yerli otomobilimiz olan Devrim o yıl üretimiştir. Gümüş Motor el değiştirince Erbakan üniversitedeki görevine geri döndü. Bu fabrika 2011 yılının sonuna kadar "Pancar Motor" markasıyla 27 ülkeye ihracat gerçekleşmiştir.
O dönemde Erbakan'a göre Türkiye'nin sanayileşmesinin önündeki en büyük engel Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ydi. 1965 yılında profesör olan Erbakan 1966 yılında Odalar Birliği Sanayi Dairesi Başkanı ve ve Genel Sekreterlik görevlerini yerine getirdi. Ülkede yatırım ve ihtiyaç kredileri o yıllarda Odalar Birliği tarafından dağıtılıyordu. Erbakan Odalar Birliği'nde yapılanmış olan faiz lobisine karşı çıkarak kredilerin Anadolu'da bulunan yatırımcılara ulaştırılması yönünde mücadele yürüttü. Odalar Birliği Genel Başkanı olarak seçildi. Bunu kendilerine yediremeyen bazı çevreler tarafından bu görevden alınmak istendi. Süleyman Demirel başkanlığındaki hükümet tarafından seçimler iptal edildi ve Erbakan makam odasından polis zoruyla çıkarıldı.
Necmettin Erbakan Siyasete Adım Atıyor
Bu gelişmeler üzerine siyasete girmeye karar veren Necmettin Erbakan, Süleyman Demirel'in onaylamayacağını bile bile Adalet Partisi'ne Milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda bulundu. Ret cevabını alınca da Konya'dan bağımsız aday oldu ve 1969 seçimleri sonucu meclise girmeyi başardı.
Siyasette Aktif Fakat Sıkıntılı Yıllar Başlıyor
Bu gelişmeler üzerine siyasete girmeye karar veren Necmettin Erbakan 17 Ocak 1970 tarihinde AP'den ayrılan 17 milletvekili ile birlikte Milli Nizam Partisi'ni kurdu. Pu parti Milli Görüş Hareketi'nin ilk partisidir ve partinin amblemi şehadet parmağı olarak belirlenmiştir. O zaman tanımlanan Milli Görüş Hareketi Türkiye'nin kendi gücüyle kalkınabileceğini savunan bir hareket olarak ortaya çıkmıştı ve partinin omurgası İslami yaşamı benimseyen muhafazakâr insanlardan oluşuyordu.
Milli Nizam Partisi İslami söylemleri nedeniyle henüz 1,5 yılını tamamlamadan laiklik karşıtlığı suçlamasıyla kapatıldı. Erbakan mücadelesinden vazgeçmeyerek 1 yıl sonra 11 Ekim 1972 tarihinde Milli Selamet Partisi'ni (MSP) kurdu. MSP, 14 Ekim 1973 tarihinde yapılan genel seçimler sonucunda %12' ye yakın oy alarak 48 milletvekilliği kazandı.
Birbirlerine tamamen zıt olan CHP ve MSP koalisyonunda 37. Türkiye Hükûmeti kuruldu. 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı bu hükûmet döneminde yapılmıştır. Necmettin Erbakan bu koalisyonda Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Görev süresince sanayileşmenin ve üretimin önünü açarak ülkenin kalkınmasında önemli rol oynadı. Zıt görüşlü iki partinin oluşturduğu bu hükümetin ömrü de uzun olmadı ve 17 Kasım 1974 yılında Sadi Irmak başkanlığında kurulan partilerüstü hükümet başa geçti.
1977 yılında yapılan genel seçimlerinde 48 milletvekilinin yarısını kaybeden Erbakan bu sefer AP ve MHP'nin de içinde olduğu bir koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.
1980 İhtilali ve Siyasi Yasak Süreci
12 Eylül 1980 tarihinde Kenan Evren yönetiminde gerçekleşen askeri darbe ile tüm siyasi partiler kapatıldı.Tüm siyasi liderlerin 10 yıl süreyle siyaset yapmalarına yasak getirildi. 36 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davadan beraat etti. 1987 yılında Turgut Özal başbakan iken yapılan Anayasa değişikliği referandumda siyasi yasaklar kaldırıldı ve Erbakan tekrar aktif siyasete dönmek üzere çalışmalara başladı.
Refah Partisi'yle Siyasete Geri Dönüş
Erbakan 19 Temmuz 1983 tarihinde Refah Partisi'ni kurarak aktif siyasi yaşamına geri döndü. Refah Partisi 1991 seçimlerinde 40 milletvekili ile meclise girmeyi başardı. Adil düzen vaadiyle enflansyondan, kargaşadan, faizden ve sıkıntılarıdan bunalan halkın dikkatini çeken Refah Partisi 1994 yerel seçimlerinde büyük bir çıkış yaparak İstanbul ve Ankara'da dahil olmak üzere 329 belediye başkanlığını kazandı. 24 Aralık 1995 genel seçimlerinde Refah Partisi % 21.38 oranında oy alarak birinci parti oldu ve 158 milletvekilliği kazandı. Doğruyol Partisi'yle kurulan Refahyol hükümetinin başbakanlık koltuğuna bu sefer Necmettin Erbakan oturdu.
21 Mayıs 1997'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, iktidarda iken RP hakkında, "Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri" gerekçesiyle dava açtı. Refah Partisi, 8 ay süren dava sonunda, 16 Ocak 1998'de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Bu karar ile Erbakan'a 5 yıl süreyle siyaset yasağı geirildi. 2010 yılında 84 yaşında iken Saadet Partisi Genel Başkanı olan Necmettin Erbakan 27 Şubat 2011 tarihinde solunum yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Kabri İstanbul Fatih'te bulunan Merkezefendi Mezarlığı'ndadır.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz