Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dev pandanın nesli büyük risk altında

Dev pandalar, siyah-beyaz postları, iri ve bir o kadar şirin görünümüyle hepimizin bildiği bir memeli türüdür. Nesli tükenmekte olan hayvanlar kategorisinde iken yasa dışı avlanmaların önlenmesi, yaşam alanlarının genişletilmesi ve kontrollü çoğalma çalışmaları yapılması sonucunda sayıları artınca Uluslararası Doğayı Koruma Birliği ( IUCN ) tarafından 2016 yılında bu listeden çıkarıldı. Dev pandalar artık bir üst seviye olan "Nesli zarar görebilir hayvanlar" listesinde yer alıyorlar. 

Dev pandaların genel özellikleri


Her ne kadar biyolojik sınıflandırmalarında etçil canlılar grubuna dahil olsalar da, dev pandaların neredeyse tüm diyetlerini bambu bitkisi oluşturuyor. Günlerinin 14 saatini bambu yiyerek geçiren bu canlılar, boyutlarına göre bir günde 15- 40 kg arasında bambu tüketiyorlar. Erkek pandalar dişilere göre daha iridirler. Erkeklerin boyları 1,5 metreye, ağırlıkları ise 115 kg 'a kadar çıkabilir. Dişilerde ise bu değer 1.2 metre ve 100 kg şeklindedir.

Dev pandaların ilginç bir ayak ve pençe yapıları vardır. Ayaklarında diğerlerine göre daha uzun olan bir baş parmak ve onun yanında beş parmak bulunur. Daha uzun olan baş parmak bambuyu kavramada kolaylık sağlar. Dev pandalarda 20-25 cm uzunluğunda bir kuyruk bulunur. Kontrol altında (bakım merkezlerinde) 25-30 yıl arası yaşarlar. Bambu yaprakları ve dalları protein ve enerji açısından zengin değildir. Bu nedenle dev pandalar vücutlarının ihtiyacını karşılayabilmek için günün büyük bir bölümünü beslenerek geçirirler.

Dev pandaların üremesi

Dişi pandalar 120-160 gün arası süren bir gebelik döneminden sonra 1 veya 2 bebek panda dünyaya getirirler. Bu iri cüsseli canlıların yavruları ise 100-150 gram aralığında dünyaya gelirler. Ancak orta boy bir fare büyüklüğündeki bu yavrular doğuşta göremezler. Gözleri 6. haftanın sonuna doğru açılmaya başlar. Anne pandanın iki yavrusu varsa daha az gelişme gösteren yavruyu bazen ölüme terk ettiği görülmüştür. Bu doğal bir olaydır. Böylece güçlü olan yavrunun hayatta kalma ihtimali yükselir. Bebek pandalar 3 aylık olduklarında yürümeye, 5 aylık iken ise koşmaya ve bambu yemeye başlarlar.

Dev pandaların korunması

Doğal ortamda yaşayan panda sayısı az olduğu için haklarında bilimsel veri elde etmek ve araştırma sonuçları yayınlamak kolay değildir. Doğal ortamlarında kış uykusuna yatıp yatmadıkları bile bilinmemektedir. Dev pandalar Çin'in ulusal sembolü halindedir. Diğer ülkelerde yaşayan pandalar da yasal olarak Çin devletine aittir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section