Mantis karidesinin genel özellikleri
Mantis karidesi dünyanın en güçlü yumruğuna sahiptir
Bu hayvanların laboratuvarlarda ve akvaryumlarda tutulması çok zordur. Çünkü güçlü kollar sayesinde camı çok rahat bir şekilde kırabilir. Genellikle plastik kaplı ortamlarda saklanırlar. Renklerinden dolayı çok şirin görünseler dahi avlarını yumruk atarak etkisiz hal getiriyorlar. Korkunun rengini bile ayırt edebilecek güçlü gözlere sahip mantis karidesleri dünyanın en güçlü ve en hızlı yumruklarını atıyorlar. Yumrukları o kadar hızlı ve güçlüdür ki yumruk attıkları zaman çok büyük bir ısı oluşturur, suyu kaynatır ve anlık ışık çıkartırlar. Adeta profesyonel bir boksör gibi yumrukları ve sezileri çok güçlü olan bu hayvanların attıkları her yumruk 22 kalibrelik bir silahtan çıkan kurşundan daha hızlı ve daha güçlüdür.
Söylenenlere göre peygamberdevesi (mantis) karideslerinin güçlü kol yapısı ve kurşun gibi yumruklarına biz insanlar sahip olsaydık bir yumrukla 2 katlı binayı yıkabilir veya çeliği rahatlıkla parçalayabilirdik.
Mantis karidesinin gözleri yüksek görme yeteneğine sahiptir
Bunun yanı sıra dünyanın en karmaşık görsel sistemine sahip peygamberdevesi (mantis) karidesleri her iki gözünü birbirinden bağımsız hareket ettirebildikleri gibi 12 farklı ışını algılayabilen göz yapıları sayesinde insanların algılayamadığı renkleri, mor ötesi ışınları, ultraviyole ışınları, kızıl ötesi ışınları rahatlıkla algılamaktadır. Hatta gözleri o kadar ileri seviyededir ki korkunun rengini ve insandaki kanser hücrelerini dahi algılayabilecek güçtedir.
Bilim dünyası bu karidesin tüm özelliklerini araştırıyor
Bilim insanları bu canlının güçleri, görme yeteneği gibi moleküler yapıları gibi birçok özellikleriyle ilgili çalışmalara devam ediyor. Çünkü her türlü kabuklu canlının kabuğunu kırabilen, akvaryum camını patlatan bu yumruklar ön ayağının kabuğuna zarar vermiyor. Bilim adamları bu moleküler yapıyı; askerler için daha hafif ve daha güçlü bir zırh oluşturmak, otomobilleri ve diğer araçları güçlendirmek hatta sporcuları travmalardan koruyacak yapıyı kullanmayı amaçlıyor. Ayrıca göz yapılarını da inceleyip kanserli hücreleri önceden saptamayı hedefliyorlar.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz