Yapraklı deniz ejderi , denizatı ile akraba olan bir tuzlu su balığıdır. Tazmanya'nın sığ, ılık kıyı suları ile güney ve batı Avustralya'da yaşayan küçük bir balıktır. Tüm vücutlarından çıkan uzun yaprak görünümlü çıkıntılardan dolayı yapraklı deniz ejderi adını almışlardır.
Bu çıkıntılar kamuflaj için kullanılır.
Deniz ejderleri sırt ve göğüs kısmındaki şeffaf yüzgeçlerle kendilerini garip bir şekilde iterek akıntıyı kullanarak hareket ederek yüzerler.
Yosuna benzeyen görüntüleri sayesinde avları tarafından genellikle fark edilmeyen deniz ejderleri, hortumlarını birdenbire uzatarak suda bir emme kuvveti yaratırlar ve karidesleri içlerine çekerek yutarlar. Plankton, deniz yosunları ve diğer küçük yiyeceklerle beslenirler ve insan dışında herhangi bir canlı tarafından avlanmazlar.
Kirlilik, endüstriyel atıkların karışması ve görüntülerinden etkilenerek toplayan dalgıçlar nedeniyle tehlike altındadırlar. Bu tehlikeler nedeniyle Avustralya hükümeti tarafından koruma altına alınmışlardır.
Deniz ejderinin dişleri olmamasına rağmen etoburdur. Mysid karidesi ve amfipodlar gibi larva balıkları ve küçük kabuklular ile beslenirler. Bunları burunları ile emerler. Deniz ejderini yemek isteyen sayısız tür vardır ancak mükemmel kamuflajları sayesinde avcılardan korunabilme yeteneğine sahiptirler.
Çiftleşme ayları dışında deniz ejderhaları yalnız hayvanlardır. Cinsel olgunluğa 1-2 yaş arasında ulaşırlar. Bir dişi 250'ye kadar pembe yumurta üretir. Onları erkeğin kuyruğuna bırakarak döllenmelerini sağlar. Kuluçka yaması adı verilen yerde yumurtalar depolanır ve çatlayana kadar oksijen alımı devam eder. Denizatları gibi, erkek deniz ejderleri, yaklaşık 9 hafta boyunca yumurtalara özenle bakar. Bu sürenin ardından çatlarlar. Erkek, yavruların yumurtadan çıkmasına yardım etmek için kuyruğunu sallar ve bölgeye kan pompalar.
Deniz ejderleri yumurtadan çıkar çıkmaz tamamen bağımsız hale gelir.
Hem otlu hem de yapraklı deniz ejderleri IUCN'in Tehlike Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi'nde "En Az Endişe Verici" olarak listelenmiştir. Yakut deniz ejderinin korunma durumunu değerlendirmek için yeteri kadar veri bulunmuyor. Bazı deniz ejderhaları fırtınalarda zarar görmektedir. Hedef dışı balıkçılık ve akvaryum için yakalanmaları türleri olumsuz etkiler.
Ancak en önemli tehdit kirlilik, habitat bozulması ve habitat kaybıdır.
Denizatı gibi, deniz ejderhalarının da esaret altında yaşaması zordur. Bu hayvanlara sahip olmak yasak olsa da, Avustralya özellikle onların yakalanmasını yasaklıyor. Yalnızca araştırma ve koruma çalışmaları için izin veriliyor. Ancak deniz ejderlerini, büyük akvaryum ve hayvanat bahçesinde bulmak mümkündür.
Kaynak: evrenatlası