Günümüzde üretilen araçlar, gelişmiş boyama teknolojileri sayesinde fabrika çıkışında neredeyse sıfır boya hatası ile piyasaya sunuluyor. Genellikle fabrikada banttan inmiş bir aracın kaportasında ne en ufak bir pürüz ne de en ufak bir boya çiziği bulunmuyor. Kaportaların bu mükemmel yapısında bazen kullanıcının dikkatsizliği ya da bazı dış etkenler sebebiyle bozulmalar ve çizikler oluşabiliyor. Bu yazımızda araç kaportalarında oluşan çiziklerin nasıl giderileceği ve boyanın uzun süre nasıl korunacağına dair bazı yöntem ve ipuçlarını derledik.
Kaporta çizikleri nasıl oluşur?
Bazen kullanıcının kendi hatasından, bazen diğer sürücülerin sizin aracınıza karşı dikkatli olmamalarından veya diğer başka dış etkenler sebebiyle araç kaportalarında çizikler oluşabilir. Araç boyalarının üstünde fabrika çıkışı olarak bir boya koruma tabakası bulunur. Sadece bu tabakaya zarar veren çizikler çok can sıkıcı değildir ve kolayca giderilebilir. Aracın boyasını da aşarak alt katmandaki metal bölgeye ulaşacak kadar derin oluşacak çizikler can sıkıcı olabilir ve giderilmesi için biraz uğraşmak gerekir. Aracın kaportasının metal kısmı genelde pasa karşı dayanıklı üretilir ancak, oluşan çizikler metalin korumasını da aşacak kadar derin ise pas için önlem almanız kaçınılmaz hale gelir.
Kaporta çizikleri nasıl giderilir?
Can sıkıcı kaporta çiziklerinde uygulanacak yöntemler çiziklerin boyutuna ve derinliğine göre değişiklik gösterir. Hangi yöntem uygulanacak olursa olsun yapılacak ilk işlem araç kaportasının temizlenmesi ve kurulanarak kirden ve tozdan arındırılması olmalıdır.
Eğer çizikler derin değil ve sadece boya üzerindeki koruma tabakası üzerinde oluşmuşsa çok büyük bir problem oluşturmaz ve bu tür çizikleri oto marketlerde satılan kaporta kapatıcı tarzı kimyasal bir ürünle giderebilirsiniz. Bu kapatıcı ürünlerin üzerindeki kullanma talimatına uyarak bu sorundan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Bu ürünlerin koruma etkisi çok uzun değildir ve bir süre sonra çiziklerin tekrar ortaya çıktıkları görülür. Böyle bir turumda kapatıcı uygulamasını tekrar yapmalısınız.
Kaportada oluşan çizikler boya koruması tabakasını aşarak boyaya ulaşmış ise uygulamanız gereken yöntem pasta ve cila uygulamasıdır. Pasta ve cila uygulamasını eğer tecrübeli değilseniz kendiniz yapmamalısınız. Tavsiyemiz bu işi bir profesyonele yaptırmanız yönünde olacaktır. Pasta cila uygulaması aslında farklı iki uygulamadır. Pasta uygulaması ile koruyucu tabaka ve boyanın bir kısmı aşındırılır ve cila işlemi ile bu yüzey parlatılır.
Oluşan çizikler boya tabakasını da aşmış ve kaportanın metal kısmına ulaşmış ise artık o bölgenin boyanmasından başka bir çare kalmamış demektir.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz