Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

İmparator penguenin özellikleri

İmparator penguen, penguengiller ailesinin en iri ve en gösterişli üyesidir. Çoğu zaman kral penguen ile karıştırılsa da onunla arasında belirgin fiziksel özellik farkları vardır. Penguen dünyasının imparatoru hakkında detaylı bilgileri yazımız içerisinde bulabileceksiniz.

İmparator penguenin fiziksel özellikleri

İmparator penguen, 110-120 cm ortalama boy uzunluğuna ve 45-50 kg ağırlığa sahiptir. Dişileri ile erkekleri arasında bariz bir boy ve kilo farkı yoktur. Silindirik bir gövde yapısına sahip olup, kafa ve ayak yapısı vücuduna oranla oldukça küçüktür. Ağzında 8 -10 cm uzunluğa sahip sivri bir gaga bulunur. Vücutlarının üst kısmı siyah renkli, alt kısmı ise beyaz renkli su ve soğuktan yalıtım sağlayan parlak tüylerle kaplıdır. Bu renk yapısı ile imparator penguen su içerisinde ilerlerken avlarına ve avcılarına karşı çok iyi bir kamuflaj sağlar. Boynunun alt kısmı ve yanaklarındaki tüyler ise sarı-turuncu renktedir.

İmparator penguenin yaşam alanı ve nüfus dağılımı

İmparator penguen dünyanın en güney kısmı olan Antarktika'da yaşar. Bu bölge, dünyanın en soğuk bölgesidir. Soğuğa karşı en dayanıklı penguen türü imparator penguendir. Kendisine en yakın görünümlü akrabası olan kral penguen bile bu bölgede yaşayamaz. Güney Okyanusu ve Antarktika kıyılarındaki parça buzullar üzerinde yaşayan 300 bin kadar imparator penguen yaşamaktadır. Üreme döneminde, yumurtaların ve civcivlerin emniyeti için kıyılardan içerilere doğru çok uzun yürüyüşler yaparlar. Bu yürüyüşler bazen 200 km 'yi bulur. -40 °C havada  ve 150 km/h hızla esen soğuk rüzgarlarda bile birbirlerine sokularak  hayatta kalabilirler.

İmparator penguen nasıl beslenir?

İmparator penguen uçamayan ancak denizde çok iyi yüzebilen bir deniz kuşudur. Beslenmesi için soğuk okyanus sularında balık, mürekkep balığı ve kril adı verilen ufak canlıları avlaması gerekir. Grup halinde avlanırlar. Av esnasında çok hızlı hareket ederek balık sürülerini panikletip aralarına dalarlar. Avda başarılı olabilmeleri suyun berrak olmasına bağlıdır. İmparator penguen görerek avlanır ve hızına güvenir. Su içerisinde 20 dakika kadar kalabilirler. Hareket halinde 35 km/h hıza çıkabilir ve 500 metre derinliğe dalabilirler. Küçük avlarını yakaladıkları anda yutarken, yutulmayacak kadar büyük olanlarını da kıyıya çıkararak parçalarlar.


İmparator penguende üreme ve yavru bakımı

İmparator penguen 3-6 yaşları arasında üreme olgunluğuna erişir. Kuluçka döneminde ve yavru büyüyene kadar yaz mevsiminde bile buzun erimeyeceği bir kuluçka bölgeleri vardır. Bu bölgeye ulaşabilmek için koloni halinde 200 km kadar kıyı içine doğru göç ederler. Nisan ayındaki çiftleşme sonucunda Mayıs ayı başında dişi penguen 450 gram ağırlığında bir yumurta yapar. Yumurtlamanın ardından dişi penguen, besin aramak üzere denize doğru yolculuğa çıkar. Erkek penguen yumurtayı ayaklarının üstüne alarak alt tarafında yer alan tüylerin arasına sıkıştırır ve kuluçkaya yatar. Sert rüzgarlardan ve soğuktan korunmak için penguenler koloni içinde bir arada olurlar ve sürekli yer değiştirirler. Bu yer değiştirme her penguenin soğuktan korunmasını sağlar.

64 günlük kuluçka süresi sonunda civcivler Temmuz ortalarında yumurtadan çıkar. Erkek penguen yavrusunu bir süre midesinden çıkardığı sütsü bir maddeyle besler. Yavrular Antarktika yaz mevsimi başlangıcına kadar (Ocak ayı) yetişkin ve avlanabilir hale gelirler. Dişi penguen kilo almış ve midesinde yaklaşık 3 kg kadar kısmen sindirilmiş besin ile yavrusunu almaya geldiğinde erkek penguen ağırlığının üçte birini kaybetmiş olur.

İmparator penguenin doğal düşmanları

İmparator penguen, yaşadığı bölge içerisinde sadece leopar foku ve katil balina tarafından avlanır. Normal yaşam süreleri 50 yıl kadardır. Kıyıda ve iç kısımlarda civcivler, yırtıcı martılar ve dev fırtına kuşlarının diyet listesinde yer alırlar.

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section