Kırmızı kadife karıncanın özellikleri


Adı karınca olsa da bu hayvan aslında yalnız yaşamayı tercih eden bir yaban arısıdır. Sahip olduğu turuncu ve kırmızı renkleriyle göz alıcı bir görünümü olan kadife karıncanın özelliklerine ve yaşam biçimlerine ait tüm detayları yazımızın devamında bulabileceksiniz.

Kadife karıncanın aslında bir yaban arısı olmasına rağmen bu özel isme sahip olmasının nedeni dişilerinin kanatsız olduğu için yerde yürümek zorunda olmasıdır. Erkeklerinde kanat bulunur ve uçma özelliğine sahiptir. Erkek kadife karıncası uçması sebebiyle diğer yaban arısı türlerinin arasında çok dikkat çekmez. Kadife karıncasının vücudunda kadifemsi yapı oluşturan kısa, yumuşak ve sık tüycükler bulunur. Bu tüyler, parlak turuncu ya da kırmızı renktedir. Aynı tüylerden böceğin duyargaların da bulunur. Dünyada bilinen kırmızı karıncaların 3000 kadar farklı cinsi vardır. Yoğunluklu olarak Kuzey Amerika'nın sıcak ve kurak çöl bölgelerinde yaşamalarına rağmen dünyanın ılıman yerlerinde ve Kuzey Avrupa'da da bir kaç cins kadife karıncanın yaşadığı tespit edilmiştir.

Kadife karıncalar asalak canlılardır. Diğer böceklerin larva ve pupalarının üzerinde yaşarlar. Dadandıkları böcekler arasında yaban arıları ve iri böcekler de bulunur. En küçük cinsinin boyu 3 mm, en iri olanlarının ise 2,5 cm kadardır. En iri olan cinsleri "inek öldüren" ya da "katır katili" adlarıyla da bilinir. Hemen her cins kadife karıncada erkekler dişilerin yaklaşık iki katı bir büyüklüğe sahiptir. Yalnızca üç cinsinde dişi ile erkekler aynı büyüklüktedir.

Genellikle bal yapan arıların kovanlarına ya da yuvalarına girerek onların ürettikleri bal ile beslenmeyi tercih ederler. En iri yaban arılarına bile güçleri yetecek bir yapıda olduklarından o hayvanların yiyeceklerini almaktan ve yumurtalarını o hayvanların larvaları üzerine bırakmaktan çekinmezler.

Kaynak : yazarbicer.com

Yorum Gönder

0 Yorumlar