Scientific Reports bülteninde yayımlanan araştırmadaki bilgiler, yanık tedavisinde ışık terapisi yoluyla hastaların iyileşme hızlarının ciddi oranda artabileceğini gösteriyor. Hücrelerimizin bölünmesini ve büyümesini kontrol eden TGF-beta 1 adlı proteinin fareler üzerinde yapılan deneyde fotobiyomodülasyon terapisi ile harekete geçirilebildiği tespit edildi.
Fotobiyomodülasyon, hücrelerde doku yenilenme, ağrıyı hafifletme ve iyileşmeyi hızlandırma amacıyla kullanılan düşük enerjili bir ışık olarak tanımlanabilir. Bu ışık ile terapi uygulanan farelerde TGF-beta 1 proteinin harekete geçerek iltihaplanmayı azalttığı ve iyileşme sürecini hızlandırdığı tespit edildi.
Buffalo Üniversitesi'nin yürüttüğü araştırmada baş araştırmacı olarak görev yapan Dr. Praveen Arany’ye göre elde edilen bulgular oldukça önemli ve ışık terapisi, her yıl 6 milyondan fazla insanın etkilendiği yanıkların tedavisi için kullanılabilir.
Fotobiyomodülasyon terapisi kanser tedavisinde destekleyici yöntem olarak, yaşa bağlı maküler dejenerasyonda ve Alzheimer hastalığında hali hazırda kullanılıyor. Bu üç rahatsızlığın ortak yönü ise iltihaplanmanın hastalıkların ilerlemesinde etkili olması. Işık terapisi ile harekete geçirilen TGF-beta 1 proteini ise iltihapların hafiflettiğine ve doku yenilenmesine yardımcı olduğu vurgulanıyor.
Yanık tedaisinde iki tür hücrenin harekete geçmesi çok önemli. Bunlar;
1- ) Fibroblast: Hücrede yıpranmış dokuların onarılmasında önemli rol alan ana bağdoku hücreleri
2-) Makroflaj: Vücudumuzda enfeksiyonla mücadele eden, iltihaplanmayı azaltan ve hücre yıkımı ile ortaya çıkan hücre enkazını uzaklaştıran bağışıklık hücreleri.
Çalışmadaki en çarpıcı nokta ise bu iki hücreyi harekete geçiren şeyin TGF-beta 1 proteini olması ve bu proteinin de ışık terapisi ile tetikleniyor olması.
Kaynak: https://popsci.com.tr/isik-terapisi-yaniklarin-iyilesmesini-hizlandiriyor/
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz