Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dünyanın en büyük kemirgeni : Kapibara

Bilimsel adı Hydrochoerus hydrochaeris olan kapibara, dünyanın en iri kemirgeni olarak bilinir. Derisi oldukça fazla tüyle kaplı olan bu iri fareler, doğal ortamlarında -25 °C' ye kadar olan düşük sıcaklıklarda bile yaşayabilirler. Özellikle anavatanı olan Güney Amerika ülkelerinde çiftliklerde eti için beslenirler.

Kapibaraların fiziksel özellikleri

Boy uzunlukları 100 cm - 150 cm arasında olan bu iri kemirgenlerin yerden yükseklikleri ise 65 cm - 70 cm dir. Bu boyutlardaki bir kapibaranın ağırlığı ortalama 70 -90 kg arasında değişir. Dişiler erkeklere göre daha iri ve daha ağırdır. Guinnes Rekorlar Kitabı'nda dünyanın en iri faresi olarak kayıtlıdır. Vücudu oldukça sık ve su geçirmeyen tüylerle kaplı olduğundan hem karada hem de suda yaşam süren bir memeli türüdür.


Kapibaraların yaşam ve beslenme özellikleri

Bu iri ve tüylü kemirgenlerin suda ve karada hareket kabiliyetleri çok yüksektir. Su içerisinde çok iyi yüzücüdürler ve su altında 5 dakika kadar kalabilirler. Karada ise bir at kadar hızlı koşabilirler. Doğal ortamlarında en büyük can düşmanları kartal, puma, jaguar ve anakondadır. Düşmanlarından hızlı bir şekilde kaçarak en yakındaki suya dalmayı tercih ederler. Geceleri genelde sadece burun delikleri dışarıda kalacak şekilde su içinde uyurlar. Kapibaralar çift olarak ve yavrularıyla beraber çekirdek aile sürüsü şeklinde yaşam sürerler. Doğal ortamlarında ortalama olarak 8-10 yıl yaşarlar. Kapibaralar otçul beslenirler. Diyetlerinin tamamını otlar, meyveler, su bitkileri ve ağaç kabukları oluşturur. Bitkisel besinleri tüketirken çok seçici davranırlar. Çok iyi kemirgendirler ve ön dişleri kemirmekten kaynaklı aşınmaları önleyecek şekilde sürekli yenilenir.


Kapibaraların habitat ve üreme özellikleri

Şili dışındaki tüm Güney Amerika ülkeleri kapibaralara ev sahipliği yaparlar. Nüfus olarak Arjantin ve Brezilya, en kalabalık kapibara nüfusuna sahiptir. Amazon havzasındaki bol su barındıran bölgeler, mangrov ormanları ve bataklıklar kapibaraların yaşam bölgeleridir. ABD'nin Florida eyaletinde az da olsa kapibara popülasyonu bulunmaktadır.

Kapibara sürüleri genelde 15-20 bireylik büyüklüğe sahiptir. Sürüde bir baskın erkek, bir çekinik erkek, yakın akraba dişiler ve yavrular bulunur. Dişilerle çiftleşme hakkı baskın erkekte olsa da çekinik olan erkeğin de dişilerle çiftleştiği bilinmektedir. Kapibaralar, 130-150 gün arası süren bir gebelik döneminden sonra 8 kadar yavru dünyaya getirebilirler. Bebek kapibaralar doğumdan itibaren hareketlidirler. Doğumdan sonraki 1-2 saat içinde anneleriyle beraber suya dönerler. Yavruların emzirilmesi sürüdeki herhangi bir dişi tarafından yapılabilir. 1 haftalık olduklarında ot yemeye başlayan kapibara yavruları 4. ayın sonunda sütten kesilirler. 

Kapibara ve insan

Yaşadıkları bölge içinde etleri ve derileri için sıkça avlanan bu hayvanlar bazen de bölgelerindeki çiftlik sahipleri tarafından hayvanlarının otlarını azaltmasınlar diye öldürüyorlar. Ayrıca yünü ve yağı içinde avlandıkları bilinmektedir. Dünyanın pek çok bölgesindeki hayvanat bahçelerinde kapibara görmek mümkündür. Bazı ülkeler ise kapibarayı evcil olarak beslemeye yönelik izin vermektedir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section