Comments

Bilgigetir.com Arama Motoru

Motor freni nedir, motor freni araca zarar verir mi?

Bu yazımızda sizlerle motor freni nedir, motor freniyle yavaşlama nasıl yapılır, motor freni kullanmak araçta yakıt tasarrufu sağlar mı? Gibi soruların cevaplarını paylaşmaya çalıştık.


Motor freni nedir? 

Motor freni dediğimiz olay, kullanıcıların arabayı yavaşlatmak için normal freni kullanırken aynı zamanda vites küçültüp motor devrini artırarak aracın yavaşlamasına katkı sağlanmasıdır. Benzinli araçlarda gaz kelebeği bulunur gaza basıldığında bu gaz kelebeği açılarak yakıtın içine daha fazla hava girişi sağlanır ve araç bu sayede hızlanır. 

Tam tersi olarak gazdan ayağınızı çektiğinizde gaz kelebeği kapanır ve motora hava girişi azalır. Bunun yanında bir de vites küçültürseniz motor devri yükselir. Yüksek devirdeki araç, içeri daha çok hava çekmek ister ama kapalı kelebek yüzünden bunu başaramaz. Emme manifoldunda yüksek bir vakum etkisi oluşur. Bu vakum etkisi de pistonların hareketini sınırladığı için araç yavaşlamış oluyor. 

Dizel araçlarda gaz kelebeği bulunmadığı için motor freni etkisi benzinlilere göre daha az hissedilir. Dizel araçlarda bu etkiyi oluşturmak için araçların egzoz bölümüne kelebek benzeri bir yapı konulur. Bu yapı, vakum etkisi ile değil de artan basınç etkisiyle piston hareketini sınırlar ve motor freni etkisi oluşturur.


Motor freni yapmak araca zarar verir mi?

Motor freni araca zarar vermez, tam aksine yakıt tasarrufu sağlar ve balatalara ve disklere binen fren yükünün bir kısmını üstlendiği için fren tertibatının ömrünün biraz daha uzun olmasına yardımcı olur. Hızlı bir şekilde giderken ilerideki trafik ışığının kırmızıya döndüğünü görürseniz, ışıklara kadar hızla gidip sonra da frene basmak yerine ayağınızı gazdan çekerek ve vites küçülterek ışıklı kavşağa yaklaşmak çok daha mantıklı olacaktır.

Bir diğer yavaşlama senaryosunda ise uzun süreli yokuş inecekseniz motor freni yine aracın fren yükünü hafifletecektir. Bilinçsiz bazı sürücüler yakıttan tasarruf edeceğini düşünerek aracı boşa alarak frenleri yoğun olarak kullanırlar. Bu durum size hem fazla yakıt hem de frenlerin aşınması olarak geri dönecektir.

Çoğu sürücü motor freni kullanırken devir yükseldiği için sürtünmenin arttığı ve motor ömrünü olumsuz etkilediği gibi bir düşünceye sahiptir. Bu tamamen yanlıştır. Motor freni yaparken gaza basmadığınız için pistonlarda patlama minimum düzeydedir ve motor aşınması da yok denecek düzeydedir. Gazdan ayağınızı çektiğinizdeki yüksek devirde oluşan sürtünme ile gaza çok yüklendiğinizde oluşan yüksek devirdeki sürtünme arasında dağlar kadar fark vardır. Birinde motor minimum çalışırken diğerinde çok yüksek hızlarda çalışmaktadır. 


Motor freni kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? 

Motor freni yaptığımız esnada vites küçülttükten sonra debriyajdan ayağınızı yavaşça çekmeniz gerekiyor. Hızlı şekilde çekerseniz araç hem öne doğru yığılarak konfor bozacaktır hem de zorlanmadan dolayı mekanik parçalarda sıkıntı çıkarabilecektir. Debriyajı kavrama noktasında tutarak motor devrini yavaş yavaş yükseltmeniz gerekir. Vites değişimini 5-4-3-2-1 şeklinde sıralı olarak yapmanız çok önemlidir.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section