Türkiye'deki coğrafi zenginliği en güzel yönleriyle doyasıya keşfetmenin yollarından biri de trenle seyahat etmektir. Uzun tren yolculukları çok sayıda istasyonu kapsadığı için sizlere doğal zenginliklerin yanında şehirlerin kültürel özelliklerini ve mutfak lezzetlerini de tanıma fırsatı sunar. Bu yolculukların büyülü bir atmosferde gerçekleşmesi için sonbahar en ideal mevsimdir. Bu yazımızda sonbaharın tadını doyasıya çıkarabileceğiniz Doğu Ekspresi'nin rotası hakkında bilgiler vermeye çalıştık.
Doğu Ekspresi'nin biletleri çıktığı gün tükeniyor
Ankara Garı'ndan her gün 17:55'te başlayarak 24 saat süren yolculuk Kars'ta sona eriyor. Karşılığındaki sefer ise her gün 08:00'de Kars'tan başlayarak Ankara'da sona eriyor. Doğu Ekspresi'nin rotası dünyanın en güzel ve en çok tercih edilen 10 rotası içinde yer alıyor. Doğaseverler, kuş gözlemcileri, üniversite öğrencileri, öğretmenler gibi pek çok ilgi ve meslek alanındaki insanlar bu seyahat biletini alabilmek için kıyasıya bir çaba içine giriyorlar. Rota o kadar ilgi görüyor ki biletler satışa çıktığı anda tükeniyor.
Doğu Ekspresi'ne bu ilginin gösterilmesi için pek çok sebep var. Yol güzergâhı boyunca göreceğiniz manzaralar tren yolculuğunun nostaljisiyle birleşince tadına doyulmaz anlar yaşatıyor insana. Engelliler arasında engel oranı %40 - %50 arasında olan yolcunun kendisi, engel oranı %50'nin üzerinde olan yolcunun kendisi ve bir refakatçisi Doğu Ekspresi'nde ücretsiz olarak yararlanmaktadır.
Doğu Ekspresi ile seyahat eden yolcular kompartıman tipi yataklı ve yemekhanesi olan vagonlarda ağırlanırlar. Uzun güzergahı seçen yolcular konforlu bir şekilde doğanın tadını çıkarırken güzergahtaki kısa yolculukları tercih edenler pulman adı verilen koltuklu vagonları tercih ederler. Uzun güzergah şu noktalardan oluşuyor: Ankara Gar - Elmadağ - Kırıkkale - Kayseri Gar - Şarkışla - Sivas Gar - Yenikangal - Divriği - Kemah - Erzincan Gar - Karasu - Ilıca - Palandöken - Erzurum Gar - Hasankale - Horasan - Sarıkamış - Kars Gar