Periyodik olarak tutulan oruç neticesinde tüm bağışıklık sistemi hastalıklarının düzelmesine yardımcı olabilecek etki oluşturulabilir. Bu tür aç kalmalar vücutta oluşmuş yağ, glikoz ve keton depolarının kullanılmasını da sağlar. Bu işlemi, bağışıklık sisteminin yenilendiği bir detoks uygulaması gibi düşünebiliriz. Uzun süreli oruç, kök hücrelerinin yenilenmesini ve uzun ömürlü olmasını sağlar. Kanser riskini artıran ve yaşlanmayla bağlantılı olarak salgılanan tüm hormonların dengelenmesi için uzmanlar tarafından düzenli olarak aç kalmak tavsiye edilmektedir.
Oruç sayesinde ortaya çıkan PKA enzimi, kök hücrelere çoğalma ve vücudu yenileme emri verir. Oruç süresince vücudumuz yaşlı ve faydasız hücreleri uzaklaştırarak yenilenme sağlar. Vücudunuzdaki hücreler herhangi bir nedenle yıpranmış ise tutulacak oruç sayesinde hücreler yenilenebilir ve daha güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturulabilir. 2016 Yılı Nobel Tıp Ödülü, hücrenin kendi kendini yenilemesi olarak ta bilinen otofaji alanında yaptığı çalışmalardan dolayı Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi'ye verilmiştir. Otofajik sürecin kanser ve nörolojik rahatsızlıklar başta olmak üzere daha bir çok hastalığın tedavisinde önemli rol oynadığı açıklanmıştır.
Otofaji diyeti nedir?
Hücrelerin kendi kendini yiyip yok ederek yeni ve daha sağlıklı hücreler oluşturma sürecidir. Bilim insanları gelecekte uzun yaşamanın sırrının otofajiden geçtiğini düşünürler. Diyetisyenler ise doktor kontrolünde olmak şartıyla otofaji diyetleri önermektedirler. Sabah kahvaltısından itibaren akşam 20:00'yi geçmemek şartıyla akşam yemeğinin yendiği, bu saatler arasında ise bol su, bitki çayları, şekersiz içecekler, sebze suları ve kahvenin tüketildiği bir diyet olarak bilinir. Ancak, uzun süreli açlığın her insan için uygun olmayacağı bilinmelidir. Bu nedenle kişi bu diyeti kesinlikle kendi uygulamamalı, mutlaka uzman bir doktorla beraber çalışan uzman bir diyetisyen kararıyla uygulanmalıdır.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz