Araç satın alacaklar pek çok sorunun cevabı aramak durumunda kalırlar. Bunlar araç kasa tipi, yakıt türü, şanzıman türü, beygir gücü ya da tork değeri gibi unsurlardır. Bu tür değerlendirmelerin yanında önemli diğer bir faktör de araç motorunun atmosferik mi yoksa turbo özellikli mi olacağıdır. Bu yazımızda bu iki farklı motor teknolojisi hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Atmosferik motor nedir?
Fosil yakıt kullanan ve içten yanmalı olarak tanımlanan motorların dizel ya da benzinli olmasına bakılmadan çalışma sistemi olarak öne çıkan türlerinden biri atmosferik motor türüdür. Atmosferik motorlar çalışırken otomobilin bulunduğu ortamdaki açık hava basıncını kullanır. Bu motorlarda yakıtla karıştırılacak hava doğrudan dış ortamdaki hava basıncı ile emilir. Hava basıncının çok düşük olduğu yüksek bölgelerde bu tür araçlarda yeteri kadar oksijen alınamadığı için aracın çalışmasında sıkıntılar yaşanabilir.
Atmosferik motorların bazı avantajlı yönleri şu şekilde sıralanabilir:
- Bakım ve parça değişim maliyetleri düşüktür.
- Düşük devirlerde turbo motorlara göre daha yüksek hıza ulaşırlar.
- Silindir sayılarıyla orantılı olarak aracın gücü de artar.
- Turbo lag adı verilen gecikme yaşanmaz.
- Atmosferik motorlar turbo motorlara göre daha sessizdir.
- İlk hareket sırasında turbo araçlara göre daha hızlı kalkış yapılır.
Bir aracın atmosferik motora sahip olup olmadığı araç modelinin motor isimlendirmesinden anlaşılabilir. Turbo motorlar "T" harfi ile isimlendirilir. Örneğin "1.5 TDI" gibi.
Turbo motor nedir?
Atmosferik motorlarda yanma gerçekleştikten sonra oluşan gazlar egzoz yoluyla doğrudan dış ortama salınır. Halen enerji taşıyan bu gazlar turbo motorlarda dışarı atılmadan önce turbo adı verilen bir parçanın türbinlerini döndürür. Egzoz gazının bir kısmı tekrar motora yönlendirilir ve motor içine daha fazla hava girişi sağlanır. Yanma odasındaki fazla oksijen araca ekstra performans sağlar.
Turbo motorların bazı avantajlı yönleri şu şekilde sıralanabilir:
- Aynı motor hacmindeki atmosferik motora göre daha fazla beygir ve tork gücü üretir.
- Küçük hacimli motorlarda bile yüksek güç verimi elde edilir.
- Atmosferik motorlara göre yakıt verimliliği yüksek, karbon salınımı daha düşüktür.
Atmosferik motor turbo motora dönüştürülür mü?
Bu sorunun cevabı evet ancak bunun yapılması asla tavsiye edilmez. Turbo motorların iç sıcaklıkları atmosferik motorlara göre çok yüksektir ve yapıları özeldir. Turbo motorlar çok fazla parçaya sahiptir. Atmosferik bir motoru turboya çevirmek için kullanılan kitler monte edilse bile bir süre sonra atmosferik motorun sıcaklığa dayanamamasından kaynaklı çok ağır problemlerin ortaya çıkması kaçınılmazdır.
Günlük olarak çok kullanılmayan araçlarda atmosferik motor tercihi mantıklıdır. Çok kullanılan, performansın yanında yakıt tasarrufu da istenen araçlarda ise turbo motorlu olanların tercih edilmesi mantıklı olacaktır.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz