Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Aracın detaylı iç temizliği nasıl yapılır?

Araç almaya karar verenler için aracın hem teknik verilerinin sağlıklı olması hem de kozmetik açıdan temiz olması çok önemlidir. Araç sahiplerinin araçlarını satışa çıkarmadan önce bazı detaylara dikkat etmesi, kolay alıcı bulmayı ve iyi fiyat almayı kolaylaştırabilir. Bu yazımızda kötü niyetli satıcıların yaptıklarından değil, aracınızın gerçek güzelliklerini ortaya çıkarabileceğiniz bazı püf noktalarından bahsedeceğiz.



Araçlarda detaylı iç temizlik aşamaları

Araç koltukları, göstergeler bölmesi, ön ve arka kapılar, tavan döşemesi, direksiyon simidi, torpido, görüntü - ses sistemleri ve diğer alanlardaki kirli yerler arabanın ‘hor kullanılmış’ ve bazen de döküntü görünmesine neden olur. Sürücü alanı arabadaki en çok kullanılan yer olduğu için genellikle arabanın en kirli yeri de burasıdır. Yazımızı okumaya devam ederseniz bir arabada iç ve dış detaylı temizliğin nasıl yapılması gerektiğiyle ilgilei bilgileri okuyabilirsiniz.


Araç paspaslarının temizlenmesi


Paspaslar kauçuk paspas ve halı paspas olmak üzere iki türdür. Kauçuk olanlar tazyikli su, köpük ve fırça ile kolay bir şekilde temizlenirler. Açık havada kuruyan kauçuk paspaslar araca konulduğunda koku yapmadan kullanılabilir. 

Halı paspasların temizliğinde ise biraz daha özenli davranılması gerekir. Bu paspaslarda kullanılan temizleyicinin kimyasal yapısı ağartıcı özellikte olmamalıdır. Halı paspaslar yıkanmadan önce araçtan çıkarılarak elektrik süpürge ile tozları temizlendikten sonra sert bir şekilde silkelenmelidir. Halı paspaslar yıkandıktan sonra tam olarak kuruduğundan emin olunmadan araca konulmamalıdır. Aksi takdirde kokuya neden olacaktır.

Arabanın iç kısımlarının süpürülmesi


Araç koltuklarındaki kılıfların çıkartılması iç temizliğin ilk aşamasıdır. Kimyasal maddelerle temizliğe başlamadan önce tozların zeminlerden uzaklaştırılması ilk aşamadır. Elektrikli süpürge ile sırasıyla koltuk sırtları, oturma kısımları ve son olarak taban kısmı süpürülmelidir. Süpürme için şarjlı süpürgeler yerine evden elektrik kullanan süpürgelerin kullanılması derinlemesine toz temizliği için daha uygun olacaktır. Koltuk araları ve boyunluk kısımlarının süpürülmesi için uygun süpürge başlıkları tercih edilmelidir.

Döşeme ve koltukların temizlenmesi


Araçta yapılan detaylı süpürme işleminin ardından sıra koltuk ve döşemelerin detaylı olarak temizlenmesine gelir. Kumaş ve deri döşemeler için farklı türden uygulamalar yapmak önemlidir. 

Deri döşemeler için özel üretilmiş temizlik malzemelerini piyasada bulmak kolaydır. Kullanılan bez mutlaka yumuşak dokulu seçilmelidir. Deri döşemelere temizliğin ardından bakım işlemi de mutlaka uygulanmalıdır. Bakım için gerekli solüsyonlar da araç malzemeleri satan marketlerden kolayca temin edilebilir. Yapılacak bakım işlemi derinin ömrünü uzatacağı için uygulama kesinlikle yapılmalıdır.


Kumaş döşemeler üzerine özel üretilmiş spreylerden sıkılır. Bir süre beklendikten sonra yumuşak bir bez ya da sünger yardımıyla dairesel hareketlerle ovma işlemi gerçekleştirilir. Koltuklar üzerindeki lekelerin giderilmesi için de üretilmiş olan leke çıkarıcılar kullanılır. Sprey leke üzerine sıkıldıktan sonra orta sertlikte bir fırça ile ovularak lekeler giderilir.

Kapı içi, direksiyon ve ön konsol temizliği


Bu bölgeler daha detaylı ve hassas temizlik gerektirir. Bunun için parlak veya mat spreyleri tercih edilebilir. Sprey sıvıyı temizleyeceğiniz yüzeye püskürttükten sonra kısa bir süre beklemeli ve kuru & yumuşak bir bez yardımıyla iyice temizlemelisiniz. Koltuk aralarında veya kapının açık bir bölümünde bulunan hoparlör varsa sıvının bu yüzeylere temas etmemesine dikkat etmelisiniz.

Havalandırma kanallarının temizliği


Yaptığımız temizliği sırasıyla bir kontrol edin. Paspasların  temizlenmesi ve kurutulması, araç içinin süpürülmesi, koltukların döşemeleriyle birlikte temizlenmesi ve varsa üzerindeki lekelerin giderilmesi, direksiyon, kapı içi ve araç ön konsolu gibi alanların araç temizleme spreyi yardımıyla parlatılıp temizlenmesi tamamlandıysa sıra aracın havalandırma kanallarını temizlemeye geldi demektir. 


Aracın havalandırma kanallarını temizlemek için hava üfleyiciyi en güçlü kademede çalıştırıyoruz. Çalışır durumda iken ince bir fırça yardımıyla hava çıkış deliklerini temizliyoruz. Tüm bunların sonucunda aracınızın içini komple detaylı olarak temizlenmiş olur. Aracınızı temizlemek sizin temiz bir ortamda sürüş yapmanızın yanında satış düşünüyorsanız aracın ilgili alıcılara karşı güzel görünmesini de sağlar.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section