Doğru bir şekilde kullanıldığında insan sağlığı açısından çok fayda sağlayan koşu bantları bilinçsiz ve yanlış kullanıldığında ise özellikle kalp ve kas sağlığımız için ciddi bir tehdit unsuru haline gelebiliyor. Bir uzman tarafından planlanmış hız ve egzersiz programına uygun olarak kullanılması gereken koşu bantlarının kullanım ve teknik özellikleri de sağlık açısından büyük önem taşıyor.
Koşu bandı nasıl kullanılmalı?
Dışarıda yürüme imkanı olmayan kişiler için bu fırsatı eve taşıyabilen bu harika cihazlar uygun program ayarlamaları yapıldığında dışarıda yapılan egzersize göre çok daha fazla fayda sağlıyor. Gelişmiş özelliklere sahip koşu bantlarında yapmak istediğiniz egzersiz programına uygun pek çok seçenek bulunur. Özellikle yeni kullanmaya başlayacak olanlar için en önemli tavsiyemiz bir uzman desteğiyle mutlaka kendilerine özel bir egzersiz programı edinmeleri olacaktır. Program hazırlandıktan sonra ise yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Koşu bandınızda özellik varsa öncelikle manuel olarak kilonuzu girmeniz gerekir.
- Egzersiz sürenizi belirleyin.
- Uzmanınız tarafından önerilen yakılması gereken kalori miktarını girin.
- Cihazın temposu ilk etapta yürüyüş modunda olmalıdır. (5 ve 5.5 yürüyüş modudur)
- Kısa bir yürüyüşten sonra hızlandırılmış yürüme temposuna geçerek 5 dakika kadar vücudunuzu ve kaslarınızı ısıtın. Bu süreçte hafif şekilde terliyor olmanız gerekir.
- Koşu bandınızı koşu temposuna alın. Koşarken cihazdaki kolluklardan destek almak kol kaslarınızı çalıştıracaktır.
- Antrenörünüzün önerdiği süreyi aşmadan koşunuzu tamamlayın.
Koşu bandının faydaları nelerdir
- Yakılması gereken kalorileri vücuttan uzaklaştırır.
- Bacak ve kol kaslarını geliştirir.
- Vücuda dinçlik ve enerji sağlar.
- Vücudu sıkılaştırır ve hatları belirgin hale getirir.
- Beden ve ruh sağlığını korumaya yardımcı olur.
- Daha ağır egzersiz programlarına ön hazırlık sağlar.
Koşu bandı kullanırken nelere dikkat edilmeli?
Koşu bandında koşmak isteyenlerin yaptıkları en büyük hata plansız bir şekilde yapılan düzensiz egzersizlerdir. Plansız ve düzenli olarak tekrarlanmayan koşu çalışmaları verimli olmaz. Bacak kaslarınızı daha fazla güçlendirmek ve sıkılaştırmak için eğimli koşu ya da eğimli yürüyüş seçeneklerini de kullanabilirsiniz.
Yukarı eğimli şekilde yapılan koşu ya da yürüyüşler kalp, kas ve ciğerlerinizin fazla zorlamanıza sebep olabilir. Bu nedenle doktorunuzdan ya da spor danışmanınızdan onay almadan bu tür suygulamalara başlamayın.
Kullanım sırasında baş dönmesi, göz kararması ya da herhangi bir fiziksel problem yaşanırsa koşu bandı hemen durdurulmalı ve dinlenmeye geçilmelidir. Diz, bel, kalça ve eklemlerde herhangi bir sağlık probleminiz varsa, koşu bandını kullanmadan önce mutlaka doktorunuzdan bilgi almalısınız. Aynı şekilde ortopedik, romatolojik, nörolojik problemler yaşayanların da yine doktor kontrolünde egzersiz yapması gerekir.
Egzersiz sırasında rahat hissettiğiniz mevsime uygun kıyafetler seçmeniz sağlıklıdır. Naylon içeren kıyafetler; daha fazla terlemenize yardımcı olur. Spor ayakkabınızı ise koşu ayakkabılarından tercih etmeniz, daha yüksek performans elde etmenizi ve koşu sırasında daha rahat hareket etmenizi sağlar.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz