Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Kediler neden kusar? Kedi kusmasının çözümü nedir?

Evimizdeki sevimli can dostlarımız olan kedilerin oldukça hassas bir sindirim sistemi vardır. Bu nedenle özellikle sindirim sistemi kaynaklı hastalıklara çok kolay yakalanabilirler. Yaşamları boyunca pek çok hastalık yaşasalar da bunların arasında kedi kusması olarak tanımlanan rahatsızlığa sıkça maruz kalabilirler. Bu yazımızda kedi sahiplerini çok telaşlandıran kedi kusmasının nedenleri, ne anlama geldiği ve çözüm yolları hakkında detaylı bilgiler veriyoruz.

Kediler neden kusar?

Aslında bu sorunun cevabı çok çeşitlidir. Kusma bazen çok basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi bazen de bunun altında çok ciddi sağlık problemleri yatıyor olabilir. Nedeni her ne olursa olsun kusma olayı kedilerde ciddiye alınmalı ve zaman kaybedilmeden bir veteriner hekime götürülmelidir.

En yaygın nedenler arasında mama değişimi sayılabilir. Alerjik etkiye sahip besin tüketimi, parazitler, tüy yumağı, mide tıkanması, hormonlarda oluşan değişimler ve hatta duygusal problemler bile kedilerde kusmaya neden olabilir.

Mama değişimi yapılması

Hassas sindirim sistemine sahip sevlimli dostumuzun mamasını sıklıkla değiştirdiğimizde midesinde adaptasyonu sağlayamayacağı problemler ortaya çıkabilir. Özellikle kuru mamadan yaş mamaya geçildiğinde kusma olayı sıkça karşılaşılan bir durumdur. Yaş mamaya alışamaması durumunda eski beslenme düzenine geçilmesi problemi giderecektir.

Uygunsuz besin tüketimi

Yaramaz dostumuz bizden habersiz besin konusunda kaçamak yapabilir. Sağlıksız veya hiç tüketmemesi gereken besinleri aldığında kusma görülür. Kedilerin asla tüketmemesi gereken besinler şunlardır:
  • Soğan ve Sarımsak
  • Çiğ yumurta
  • Çiğ et ve kemik
  • Çikolata ve kafeinli içecekler.
  • Alkol ve çiğ hamur işi
  • Süt ve süt ürünleri
  • Yaş ve kuru üzüm
  • Köpek maması
Yukarıdaki besin türlerinden birini tükettiğini düşündüğünüzde kedinizi zaman geçirmeden veteriner hekime götürmeniz gerekir.

Parazitler

Kediler bağışıklığı çok zayıf canlılardır ve sindirim sistemlerinde yaşayabilen parazitlerden kolayca etkilenirler. Vücudunda oluşacak parazit kaynaklı bir yarayı yaladığında sindirim sistemi bağışıklığı çöker ve kusmaya neden olur. Kedinizin dışkısında solucan veya parazit türü canlılara rastladıysanız ciddi bir sağlık problemi var demektir. Enfeksiyon kapmış sindirim sisteminin daha ciddi sağlık problemlerine yol açmaması için veteriner hekim muayenesi şarttır.

Tüy yumakları

Kedi besleyenler kedinin kendi temizliğini tüylerini yalayarak yaptığını bilirler. Kırılmış ve yere düşmemiş tüyler kedinin yalanması sırasında sindirim sistemine geçerek toplanır. Bir süre sonra kedinin tüy yumağı kusması her ne kadar doğal olsa da küçük dostlarımızın tüylerine düzenli olarak bakım yapmak onun sağlığı açısından çok önemlidir.

Midede tıkanma

Sindirim sisteminde erimeyecek yabancı cisimlerin yutulması durumunda yaşanan ciddi bir problemdir. Öyle ki sevimli dostumuzun hayatını tehlikeye atabilecek bir süreç oluşabilir. Tıbbi müdahalede geç kalınmamalıdır.

Hormon problemleri 

Böbrek yetmezliği, karaciğerdeki problemler, tiroit bezinin aşırı çalışması, şeker hastalığı gibi metabolizmada oluşan sorunlar kedilerde kusmaya neden olur ve hayati risk taşır. Burada da elbette tavsiyemiz zaman kaybetmeden veteriner hekim kontrolüne götürmek olacaktır.

Duygusal problemler

Kedilerin duygusal dünyaları da en az sindirim sistemleri kadar hassastır. Kediler sevildiklerinde, oyun oynadıklarında duygusal olarak rahat olurlar. Stres ise kusmaya neden olabilen etkili bir faktördür.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section