Devrim Erbil Kimdir?


1937 yılında Uşak'ta doğan Devrim Erbil, sanat hayatına İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde adım attı. Halil Dikmen'in rehberliğinde galeride, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yönlendirmesiyle ise atölyede eğitim aldı. Sanat yolculuğunda önemli bir adım olarak 1959'da Soyutçu 7'ler grubunu kurdu.

Akademik kariyerine de odaklanan Erbil, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü'nü tamamladıktan sonra 1962'de asistan olarak göreve başladı. Bu süreçte, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Tollu ve Cevat Dereli gibi önemli isimlerin atölyelerinde görev aldı.

Sanatçı, 1963'te Tülay Tura, Altan Gürman, Adnan Çoker ve Sarkis ile Mavi Grubu'nun kurulmasında etkili oldu. 1965 yılında İspanya Hükümeti'nin sanat bursunu kazanarak Madrid ve Barselona'da başladığı mesleki araştırmalarını Paris ve Londra'da sürdürdü.

Sanat alanındaki etkinliklerini sürdüren Devrim Erbil, 1969'da Türkiye Çağdaş Ressamlar Derneği başkanlığına getirildi. 1970 yılında İ.D.G.S Akademisi'nde doçentlik unvanı alırken, 1975 yılında Görsel Sanatçılar Derneği Başkanlığı görevini üstlendi.

1979 yılında İstanbul Resim Heykel Müzesi Müdürlüğü'ne atanan Erbil, üç buçuk yıl boyunca bu görevde bulundu. 1981'de İ.D.G.S Akademisi'nde profesörlük unvanı aldı. Akademik hayatına devam ederken, 1985'te Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanlığına, 1988'de Yıldız Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanlığına ve 1990'da Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevine getirildi.

1991 yılında Devlet Sanatçısı Unvanı ile onurlandırılan Devrim Erbil, yurtdışında birçok karma sergi açtı ve Türk Sanatını tanıtan sergilerin komiserliğini yaptı. Sanat üzerine konferanslar verdi ve yazılar yayınladı.

2004 yılında Balıkesir Belediyesi’nce Devrim Erbil Çağdaş Sanat Müzesi adıyla kişisel müzesi açılan sanatçı, Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı oldu. 

Eserleri İstanbul-Ankara-İzmir Resim ve Heykel Müzeleri’nde, Ankara Milli Kütüphane Koleksiyonu’nda, İzmir Selçuk Yaşar Müzesi’nde, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde, Bükreş Modern Sanatlar Müzesi’nde, Minnesota Ben and Abby, Grey Foundation Koleksiyonu’nda, İskenderiye Güzel Sanatlar Müzesi’nde, Yugoslavya Banja Luka, Umjetnicka Garerija’da, resmi kurum ve özel koleksiyonlarda bulunuyor. 

🔴 Ödüller 

  • 2000 Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Görsel Sanat
  • 1998 Kırgızistan Cumh. Bilim, Sanat Kurulu Onur Üyeliği
  • 1982 Devlet Resim Heykel Sergisi Başarı Ödülü
  • 1978 Devlet Resim Heykel Sergisi Başarı Ödülü
  • 1976 DYO Resim Yarışması Ödülü
  • 1973 T.C. 50. Yılı Atatürk Cumhuriyet Ödülü
  • 1972 İskenderiye Bienali Ödülü
  • 1968 Türkiye Çağdaş Ressamlar Genç Ressamlar 1.Ödülü
  • 1966 Tahran Bienali Saray Kraliyet 1. Ödülü

Yorum Gönder

0 Yorumlar