NFT Balonu Neden Patladı? NFT'ler Nasıl Çöp Oldu?


OpenSea'nin NFT piyasasında işlem hacmindeki yüzde 99'luk düşüş, Mayıs 2022'deki zirve fiyatlarından bu yana dikkat çekiyor. Bu düşüş, NFT'lerin bir balon olup olmadığı ya da amaçlarına uygun olmayan şekilde fazla itilip kakıldığı için mi geçici bir çöküş dönemine girdiği konusunda spekülasyonlara neden oldu.

2014 yılında başlayan NFT trendi, özellikle 2021'de popülerlik kazanarak geniş kitlelerin dikkatini çekti. Bu yükselişle birlikte NFT piyasasının yıllık işlem hacmi 17,6 milyar dolara ulaşarak önceki yıla göre %21,000 artış gösterdi. "NFT" terimi, biricik ve benzersiz tokenleri ifade ediyor ve çıkışıyla birlikte büyük ilgi çekti. 2022'de bile popülerliğini koruyan NFT'ler, hala dikkatleri üzerine çekiyor. Ancak son durumu ve geleceği hakkında net bir tablo çizmek için, Bybit Learn ekibinin "NFT Balonu" dosyası incelenmeye değer.

NFT'lerin değerli kılınmasındaki temel unsurun benzersizlikleri olduğu düşünülürse, fiyatların şişirilmesi ve alıcıların ilgisinin azalması gibi riskler de göz önünde bulundurulmalıdır. Bybit Learn ekibi, özellikle dijital sanat alanında NFT'lerin yarattığı pazarı ve bu alanda yaşanan gelişmeleri analiz ederek, NFT'lerin bugünkü durumunu açıklığa kavuşturuyor. Bu makale, NFT'lerin gerçekten popülerliğini sürdürüp sürdürmediği ve bir balon olup olmadığı gibi önemli soruların cevaplarını bulmanızı sağlayabilir...

🔴 NFT Nedir?

NFT'ler, kriptografik varlıklardır ve bir blok zinciri üzerinde yer alırlar. Her bir NFT, benzersiz karakteristik meta verileri ve tanımlama kodları içerir, bu da onları diğerlerinden ayırır ve değer kazandırır. Bir NFT, eşdeğer bir NFT ile değiştirilemez veya takas edilemez; bu, kripto para birimlerinden ve diğer değiştirilebilir tokenlerden farklıdır. Genellikle sanat eserleri, dijital gayrimenkuller ve gerçek dünya nesneleri gibi çeşitli varlıkları temsil ederler.

NFT'lerin tokenize edilmesi, bu varlıkların güvenli ve etkin bir şekilde alınıp satılmasını sağlar. 2021'in başlarında, özellikle Bored Ape Yacht Club gibi NFT koleksiyonlarının etkisiyle, pek çok NFT koleksiyonunun fiyatı en yüksek seviyelere ulaştı. Ancak bu ilk artışın ardından fiyatlar düşse de, NFT pazarı hala nispeten sağlıklı bir durumda bulunuyor.

🔴 NFT Balonu Nasıl Patladı?

Yatırımcılar arasındaki spekülasyonların artmasına bağlı olarak dijital varlıkların fiyatı arttığında suni bir fiyat artışı oluşur. NFT'lerin değeri ilk yoğun tanıtımın ardından çok hızlı artarsa da tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin azalması ile fiyatlarının düşmesi muhtemeldir.

NFT balonu olarak nitelendirebileceğimiz suni fiyat artışının bir sebebi, yeni yatırımcılar piyasaya girdiğinde yatırım ve fiyatlama konusunda gerekli bilgilere sahip olmamasına dayanır. Genellikle yatırımcılar, neye yatırım yaptıklarını kapsamlı bir şekilde anlamadıkları için fiyatları yükseltirler.

NFT balonuna örnek vermek gerekirse, Ocak 2022'de bir bilgisayar bilimleri öğrencisi, o zamanlar en büyük NFT pazarı olan OpenSea'ye 1.000 adet anlamsız özçekim (selfie) yüklemişti. Başlangıçta 3 dolar olarak listelenen her bir NFT'nin fiyatı 1.200 dolar (o sırada 0,4 ETH eşdeğeri) ile yükselerek genç girişimciye 1 milyon dolar kazanç sağlamıştı. Bir diğer örnek de Mart 2021'de Bridge Oracle CEO'su Sina Estavi'nin, Jack Dorsey'in ilk tweet'ini satın almasıdır. The Wall Street Journal, Estavi'nin 2,9 milyon dolar ödediği NFT'yi OpenSea'de 48 milyon dolara satmaya çalıştığını yazmıştı, ancak ne yazık ki satış için aldığı tekliflerin çoğu ancak yüz dolar seviyelerinde kalmıştı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar