Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Cancun Sualtı Müzesi / Meksika

Dünyamızdaki sanat formları arasında su altı müzelerinin çok önemli bir yeri vardır. Suyun büyüleyici etkisi ile sanat birlikteliğinden inanması zor ve esrarengiz görüntüler ortaya çıkıyor. Tabi bu müzeler ancak özel donanımlar ve bir miktar dalış tecrübesi ile ziyaret edilebiliyor. Su altında kurulan bu müzeler doğal yaşamla sanat eserlerini buluştururken suyun ekolojik sistemini de korumaya yardımcı oluyorlar.

Bazıları yüzlerce heykele ev sahipliği yaparken bazılarında batık antik kent veya batık gemiler de bulunabiliyor. Bu yazımızda sizler için dünyanın en güzel su altı müzelerinden biri olan Cancun Müzesi hakkında detaylı bilgiler derledik.


🔴 Cancun Su Altı Heykel Müzesi / Meksika

Meksika'nın Karayip sahillerindeki en canlı şehirlerinden biri olan Cancun dünyanın en büyük su altı heykel müzesine ev sahipliği yapıyor. Müzenin kurucusu İngiliz fotoğraf sanatçısı ve heykeltıraş Jason de Caires Taylor. Taylor ile birlikte 5 sanatçının daha bu müzede eserleri ziyaretçilerini büyülüyor. Su altı müzesinde 450 adet gerçek boyutlarda insan heykeli bulunuyor.


Müzenin kurulmasındaki esas amaç deniz ekosistemini canlandıracak bir ortam oluştururken dalış yapanların da resif bölgelerinden uzak tutarak o bölgelerin de korunmasıdır. Su altında heykeller arasında dolaşarak büyülü bir dünyada keyifli vakit geçirebilirsiniz.



200 tonu geçen toplam ağırlığa sahip bu sanat eserleri denizin 4-8 metre arası derinliğine ve 420 m2’lik çorak bir deniz yatağına yayılıyor. Heykeller doğaya zarar vermeyen tam tersine doğal yaşamı destekleyen malzemelerden yapılmış olduğu için müze zaman içinde yapay bir resif halini almış. 

Müzede tüplü dalış yapan dalgıçların yanı sıra şnorkel kullanan ve tüpsüz dalış yapan insanların da ziyaret edebilmesi için heykeller Salon Manchones ve Salon Nizuc adı verilen, dört ve sekiz metre derinliklerindeki iki ayrı galeride toplanmış durumdadır. 



Müzenin kurucusu Taylor, heykellerin sualtı hayatının doğal bir parçası olabilmesi ve sualtı ekosistemine zarar vermemesi için PH değeri nötr olan, yıpranmaya dayanıklı bir çimento türü kullanmış. Bu sayede yapay bir mercan resifi oluşuyor ve bölgedeki deniz canlılarının sayısında ciddi artışlar gözleniyor. Mercanlar heykellerin üzerine yuvalanıp, heykellerin olağanüstü bir görünüm kazanmasını sağlarken aynı zamanda denizdeki besin zincirini de zenginleştiriyor.



Meksika'ya yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerin listesinin başında mutlaka Cancun Sualtı Müzesi olmalıdır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section