Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Yandı Gülüm Keten Helva Ne Demektir?

“Yandı gülüm keten helva” deyimi, Türkçe’de genellikle bir işin bozulduğu, bir fırsatın ya da umudun sona erdiği durumlar için kullanılır. Bu ifade, bir beklentinin ya da çabanın sonuçsuz kaldığını, bir şeyin artık düzeltilmesinin mümkün olmadığını anlatmak için kullanılır.

Deyimin kökenine bakacak olursak, "keten helva"nın yapımının zor ve dikkat gerektiren bir süreç olduğunu görürüz. Keten tohumu, şeker ve su karışımından yapılan bu helva, pişirme aşamasında çok çabuk yanabilir. Dolayısıyla, “yandı gülüm keten helva” ifadesi, emek verilen bir işin bir anda boşa gitmesini, bir hata sonucu her şeyin kaybedilmesini sembolize eder.

Örneğin, bir yarışmada sona gelindiğinde ve kazanmak üzereyken yapılan bir hata sonucu yarışın kaybedilmesi gibi durumlarda bu deyim kullanılabilir. Ya da bir iş görüşmesi için çok hazırlanıp, son anda bir aksilik nedeniyle görüşmeye gidememek gibi bir durumda da bu ifadeyi duyabiliriz.

Bu deyim, aynı zamanda, hayatta bazen kontrol edemediğimiz dış faktörlerin sonuçlarımız üzerinde ne kadar etkili olabileceğini ve her şeyin bir anda değişebileceğini hatırlatır. Yandı gülüm keten helva demek, bir anlamda “iş işten geçti” veya “artık çok geç” demektir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section