Kangurular; Avustralya kıtasının en önemli simgelerinden biri olmuş ilginç yapılı hayvanlardır. Avustralya'da sayıları en yüksek olan hayvan türlerinden biridir. Belgesel videolarında ve nadiren hayvanat bahçelerinde gördüğümüz bu ilginç hayvanların genel özellikleri, beslenmeleri, üremeleri ve daha pek çok özellikleri hakkındaki detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Kanguruların Fiziksel Özellikleri
Yetişkin bir kangurunun boyu 2 metre, kuyruk uzunluğu ise 1,5 metre kadar olabilir. Böyle bir kanguru 90-100 kg ağırlığındadır. Zıplayarak ilerleyen en büyük hayvan kangurudur. Kangurular geriye doğru zıplayamazlar. Çünkü zıplamak ve dengede kalmak için her zaman güçlü kuyruklarından destek alırlar. Ortalama ömürleri 4-6 yıl arasındadır. Dünyada en uzun yaşayan kangurunun 23 yıl hayatta kaldığı tespit edilmiştir.
Erkek kangurular rakipleriyle mücadelede kaslı yapılarına güvenirler. Rakipleriyle kavgaya girmeden önce kaslarını esneterek gövde gösterisi yaparlar. Avustralya kıtasında yaklaşık 60 milyon kanguru yaşar. Avustralya'nın sembol hayvanlarından biridir.
Kangurularda Üreme ve Gebelik
Sayılarının bu kadar yüksek olmasındaki en büyük faktör dişi kanguruların hemen her zaman hamile olmalarıdır. 28-38 gün arasında değişebilen gebelik sürelerine sahiptirler. Kangurular bebeklerini karınlarındaki kesede büyütürler. Yavru kanguru keseye ulaştıktan kısa bir süre sonra dişi tekrar hamile kalabilir. Dişilerdeki bir başka ilginç özellik ise, diğer yavru keseden ayrılana kadar gebeliğini erteleyebilmesidir. Dişi kangurular dünyaya getirecekleri yavrularının cinsiyetini de belirleyebilirler.
Kangurular tımar ve beslenme işlerini çoğu kez sol elleriyle gerçekleştirir. Yani kangurular çoğunlukla solaktır. Kanguru eti tüketimi Avustralya'da yasaldır. Lokantalardaki menülerde kanguru burger bulmak her zaman mümkündür. Kanguru sayıları bu kadar fazla olunca trafik kazasına karışma oranları da yüksektir.
Kangurular doğada yer alan neredeyse tüm bitkilerden tüketebilirler. Orta boylu çayırlar en çok tercih ettikleri besinlerdir. Bodur ağaçların yaprakları, fındık ve meyveler de sevdikleri yiyecekler arasındadır.
Kanguruların sindirim sisteminde yiyeceklerin sindirilmesiyle ortaya çıkan metan gazının oluşumunu engelleyen bir bakteri yaşar. Bu özelliğiyle kanguruların en çevreci hayvanlar oldukları kesindir. Bilim insanları bu bakterinin tüm çiftlik hayvanlarında da bulunması yönünde çalışmalar yapmaktadır. Kangurularda ter bezleri bulunmaz, bu sebeple sıcak havalarda serinlemeleri kolay değildir. Serinlemek için sürekli ön ayaklarını yalarlar.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz