Papağanlar, genellikle dünyanın tropik bölgelerinde yaşayan, 300'den fazla türü bulunan, gösterişli renklere sahip, sağlam ve kıvrık bir gaga yapısına sahip kuş türüdür. Papağanlar, hem güzel görünüşleri hem de taklit yeteneklerinin yüksek olması nedeniyle dünyanın dört bir yanında bulunan evlerde ve işyerlerinde beslenirler. Bu papağanların bazı türleri insan seslerini taklit etmesiyle ünlüdür. Biz insanlar taklit edilen bu seslerden dolayı papağanları konuşuyor olarak kabul ederiz.
Papağanlar arasında en iyi konuşan tür gri renkli Afrika papağanıdır. (Psittacus erithacus) Papağanların güçlü ve kıvrık gaga yapıları beslenirken sert kabuklu yemişlerin kolayca kırılmasını sağlar. Ayrıca meyve ve tomurcuk ta yerler. Papağanlarda çatallı kuyruk yapısına rastlanmaz. Bazı türler uzun kuyruklu iken bazılarında küt kuyruk vardır. Papağanlar uçabilseler de genel olarak iyi tırmanıcı olmalarıyla tanınırlar. İşte en İyi taklit yeteneği olan papağan cinsleri...
Geveze Lori Papağanı (Lorius garrulus)
Papağanlar arasında adından da anlaşılacağı gibi en çok konuşanlardan birisidir. Evcilleştirilmesi kolaydır. Yetişkin bir Lori alsanız bile ev ortamına çok kolay uyum sağlar ve kısa zamanda ailenin bireyi haline gelir. Gösterişli ve oyuncu özelliği yüksek bir papağandır. Özellikle sevinçli olduklarında yüksek sesle öterler. Bu sesler nedeniyle apartman komşuları arasında bazen problemler yaşanabilir. Lorilerin diyetinin % 80 'ini meyveler oluşturur.
Gaga yapıları tohum kırmaya uygun olsa da mide yapıları uygun değildir. Uzun süre tohumla beslendiğinde mide delinmesi sonucu ölüm riski oluşur. Meyve ağırlıklı beslendiği için dışkıları suludur. Ortalama olarak 20-25 yıl arası yaşarlar. Cinsiyet tespitini ancak bilimsel yöntemlerle yapmak mümkündür. Ses taklit yetenekleri çok yüksektir. Hatta bir şarkıyı baştan sona ezberleyenlerine rastlanmıştır. Anavatanı Endonezya'dır.
Sülfür Kakadu Papağanı ( Cacatua sulphurea )
Doğal ortamlarında sürü halinde yaşamaya alışkın olduklarından bir aile bireyi olarak eve kabul edildiklerinde çokça ilgi beklerler. Bu nedenle bakımları biraz zordur. Boyları 30-35 cm civarında olup, ortalama 50 yıl kadar yaşarlar. Anavatanı Endonezya'dır. Duydukları sesleri gerçeğine çok yakın bir şekilde taklit etmeleriyle ünlüdürler. Bir köpekle neredeyse birebir aynı havlama sesini çıkartabilirler veya bir bebek ağlamasını aynen taklit edebilirler. Kelime öğrenmeleri biraz zordur. Çok net olmasa da konuşmaları anlaşılabilir düzeydedir. Tohumlar öncelikli olmak üzere meyve ve sebze ile beslenirler. Meyve ve sebzelerde oldukça seçici davranırlar. Enfeksiyon hastalıklarına en çabuk yakalanan papağan cinsidir. Strese girdiklerinde tüy yolma davranışı en çok bu papağanda gözlenir.
Afrika Gri Papağanı ( Psittacus erithacus )
Konuşma yeteneği en iyi olan papağandır. Anavatanı Orta Afrika'dır. Evcilleştiğinde çok iyi bir arkadaş ve uyumlu bir aile ferdi olurlar. Boyları 25-30 cm arasında olup iyi bakıldıklarında 80 -100 yıl arasında yaşam sürerler. Cinsiyet belirlemede bazı özellikler tespit edilmiş olsa da bu özellikler kesin sonuç vermez. Cinsiyet belirlemek için bilimsel yöntemler gerekir. İyi bir eğitimle konuşma düzeyleri çok üst seviyelere ulaşabilir. Zaman içerisinde anlamlı cümle kurma, sorulara cevap verme özelliği kazanabilirler. Görünüş rengi gri olsa da kuyruk rengi genel olarak kırmızıdır. Uzmanlara göre en zeki papağan türüdür.
Kırmızı Ara Papağanı ( Ara choloptera )
Papağanlar arasında en iri olanlarıdır. Boyları 90 - 95 cm arasındadır. Nesilleri en çok tehlike altında olan papağan cinsidir. Taklit yetenekleri çok gelişmiş olmasa da insan sesine en yakın sesi bu papağanlar çıkarır. Konuştukları rahat bir şekilde anlaşılır. Anavatanları Güney Amerika'da Bolivya - Paraguay - Arjantin ülkeleridir. Ev ortamında bakılmaları zordur. Küçükken alınarak evcilleştirilirse iyi bir dost ve aile ferdi olurlar. Çok yüksek seste öterler ve arada bir çığlık şeklinde ses çıkarırlar. Kafes ortamında yaşam süreleri 50 - 60 yıl kadardır. Güçlü gaga yapısı sayesinde hemen her tür sert kabuklu yemişi rahatça tüketirler.
Sultan Papağanı ( Nymphicus hollandicus )
Kibar görünüşleri, uyumlu davranışları ve besleme kolaylıkları nedeniyle evde beslemek için en çok tercih edilen papağan cinsidir. Anavatanları Avustralya'dır. 19. yy başlarından itibaren tüm dünyaya yayılmışlardır. Boyları 28-30 cm civarında olup, kafeste 20-25 yıl kadar yaşarlar. Kendilerinden daha ufak olan muhabbet kuşlarıyla aynı kafeste kalabilirler. Dişilerinde konuşma sınırlı iken erkeklerinde 10-15 kelimelik bir konuşma haznesi bulunur. Konuşmaları çok anlaşılır değildir, ıslık çalar gibi konuşurlar.
Telefon sesi, ambulans siren sesi gibi mekanik sesleri taklit etmekte son derce iyidirler. Dış görünüşlerine göre cinsiyet tayini yapılabilir. Erkeklerin yanaklarındaki kırmızı leke dişilerde daha açık ve turuncuya yakındır. Kuyrukların iç kısmında yer alan enine çizgiler sadece dişilerde bulunur erkeklerde rastlanmaz.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz