Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Uzun burunlu timsah (Hint gayvali) hakkında detaylı Bilgiler

Hint gavyali, uzun burunlu timsah olarak ta bilinir. Hindistan'ın kuzey bölgelerindeki nehirlerin durgun akan ve bulanık kısımlarında yaşarlar. Su içinde oldukça yavaş hareket eden, 3-7 metre arasında uzunluğu olan büyük boyutlu bir sürüngendir.

Dünyadaki diğer tür timsahlarla yakından akrabadırlar. Hint gavyali, 200 milyon yılı aşkın süredir fiziksel özelliklerini değiştirmeden varlığını sürdüren bir türdür. Timsah grubunun diğer üyeleri gibi, Hint Gavyali 65 milyon yıl önce nesilleri sonlanmış olan dinozorların aksine varlıklarını sürdürmüş olmaları değişen yaşam şartlarına iyi adapte olabilmelerinin sonucudur. Ancak, milyonlarca yıldır nesillerini koruyabilen bu tür, insanoğlunun yıkıcı etkisi nedeniyle bugün artık kritik seviyede nesli tükenmekte olan bir hayvan olarak listelenmiş durumdadır.

Hint gayvalinin fiziksel özellikleri

Bu canlıyı diğer timsah türlerinden kolayca ayırt etmenin en kolay yolu ince ve uzun burun yapısıdır. Vücudu tıpkı diğer timsahlarda olduğu gibi su geçirmez sert pullarla kaplıdır. Bu pulların rengi yeşil - siyah arası tonlardadır. İnce ve uzun burnu birbirine tamamen kenetlenen sivri dişlerle kaplıdır. Erkeklerin burunlarının ucunda ses çıkarmak ve çiftleşme gösterilerinde suda kabarcık oluşturmak için kullandıkları topak bir kısım bulunur.

Hint gayvalinin ortalama yaşam süresi 30-50 yıl arasıdır. Ağırlıkları ise 150-250 kg arasındadır. Bacakları diğer timsah türlerine kıyasla daha narin yapılıdır ve karada dolaşmaya çok ta uygun değildir. Bu nedenle zamanlarının çoğunu su içerisinde geçirirler. Karaya sadece yumurta bırakmak ve kıyıdaki çamurlarda güneşlenmek için çıkarlar.

Gözlerinin başları üzerinde olması su içinde görünmeden etrafı gözleyebilmelerini kolaylaştırır. Burunlarının üst kısmında bulunan burun delikleri de hayvanın görünmeden su içinde uzun süre kalmasını sağlayan önemli fiziksel özelliklerindendir.

Hint gavyalinin yaşam alanı ve yaşama biçimi


İnsan nüfusunun ve yerleşiminin hızla artmış olması Hint gayvalinin yaşam alanlarını oldukça daraltmıştır. Geçmişte Pakistan-Myanmar ve Hindistan üçgeninde geniş bir bölgede yaşam süren Hint gayvali bugün sadece Nepal ve Kuzey Hindistan bölgesinde dar bir alanda sınırlı sayıda yaşamlarını sürdürüyorlar. Beslenme diyetini balıklar, kabuklular, su kuşları, kurbağalar oluşturur. 

İri bir Hint gayvalinin doğal yırtıcı düşmanı yoktur. Yaşadıkları ekosistemde besin zincirinin en tepesinde yer alırlar. Hint gayvali yavruları ise yılanlar ve yırtıcı kuşlar tarafından avlanırlar. Suda hareketsiz kaldıklarına vücutlarını aşağı batırırlar, sadece gözleri ve burun delikleri su üzerinde kalır.

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section