Karşınızda size karşı yalan söyleyen bir insanın çok can sıkıcı durumlara yol açabileceği bir gerçektir. Özellikle söylenen yalanların daha sonradan ortaya çıkması insanda oluşan kandırılmışlık hissiyle beraber çok daha ciddi sonuçlara da yol açabilir. Yalan makinesine ihtiyaç duyduğunuz ve karşınızdakinin yalan söyleyip söylemediği konusunda tereddüt yaşadığınız durumlar için yalan makinesine gerek kalmadan uzmanlarca verilen ve yalanı anlamanızı sağlayacak bir kaç bilgiyi sizler için derledik.
İnsanlar hayatının her evresinde yalan söyleme ihtiyacı hissettiği durumların içinde kalabiliyor. Bu yalanlar bazen çok büyük ve yıpratıcı olabilirken bazen de kendimizi çok fazla sorumlu hissetmemek için "masum" ya da "beyaz yalan" adını taktığımız yalanlar olabiliyor. Yalan söylemenin kötü bir huy olduğunu kabul ederiz ve çoğumuz zorda kalmadığımız sürece yalan söyleme eğiliminde değiliz. Ancak, yalan söylemeyi ve insanları kandırmayı artık karakterinin bir parçası olarak gören insan sayısı hiç te azımsanacak düzeyde değildir.
İnsanların karakter özellikleri birbirlerinden çok farklı olsa da, yalan söyleyen insanlar birçok ortak özellik barındırıyorlar. Uzmanlar karşınızda diyalog içinde bulunduğunuz bir insanın size yalan söyleyip söylemediğini anlayabilmeniz için vücut dili, ses tonu ve kelime vurgularının harmanlanması gerektiğini belirtiyorlar. Dilerseniz bu belirtileri kısaca irdelemeye başlayalım...
Konuşma sırasında sürekli kaşınma ve fazlaca el hareketi
Konuşmanın kritik anlarında sizden gözlerini kaçırma
Bu konuda yapılan pek çok bilimsel araştırmanın sonuçlarına göre yalan söyleme sırasında yalan söyleyen kişi sizinle sürekli olarak göz teması kurmaya çaba gösterir ancak, konuşmanın kritik anlarında veya hiç beklemediği bir soru karşısında aniden gözlerini kaçırır veya başka bir noktaya odaklanır. Karşınızdakinin yalan söyleyip söylemediğini anlamak için dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de karşınızdaki kişinin kritik anlarda gözlerini kaçırmaya çalışıp çalışmadığı olmalıdır.
Doğru söylediğine inandırmak için aşırı çaba gösterme
Karşınızdaki insan sizi ikna etmeye yönelik aşırı bir çaba içerisine giriyorsa ve hatta bunu daha ileri götürerek yemin içerikli cümleler kurmaya başladıysa büyük bir ihtimal yalan söylüyordur. Vücut dili uzmanlarının ortak görüşlerine göre bu tür ifadeler kullanarak karşıyı ikna etmeye yönelik gösterilen çabaların esas gayesi söylenen yalanı gizleyebilmektir.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz