Sıfır Karbon Salınımlı Uçak, Yakıtı Havadan ve Güneşten Üretilecek
bilgigetir.com
Havacılık yoluyla gerçekleşen yolcu ve kargo taşımacılığı atmosfere salınan karbon içerikli sera gazlarının miktarında önemli bir yere sahiptir. Ulaştırma faaliyetleri küresel boyuttaki karbon salınımının yaklaşık %28’ini gerçekleştirmektedir. Bu ciddi oranın yaklaşık %9’u ise hava taşımacılığı ile gerçekleşmektedir.
Daha da dikkat çeken konu ise ekstra olarak eklenen tek bir uçak seyahatiyle salınan karbon miktarındaki artış diğer seyahat araçlarının eklenmesine göre çok daha fazla olmaktadır. Çünkü uçaklar hem boyut olarak büyükler hem de kullandıkları uçak yakıtı karbon açısından çok daha zengin.
Küresel ısınma ile mücadelede uçak kullanımının azaltılması büyük ölçüde önemli hale gelmiştir. Hava taşımacılığından şu an için tamamen vazgeçmek mümkün olmadığına göre yapılması gereken şey uçakların emisyon oranlarında ciddi düşüş sağlayacak yakıt ve motor teknolojilerinin geliştirilmesi olmalıdır.
Bu konuda ciddi olarak çalışmalar yürüten Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH Zurich) araştırmacıları sadece havayı ve güneş ışığını kullanarak net karbon salımı sıfır olan sıvı hidrokarbon yakıtlar üretilmesini sağlayacak yeni bir teknoloji geliştirdi.
Bu yeni teknolojide araştırmacıların ürettiği sentetik yakıt net olarak sıfır CO2 salınımıyla çevre sağlığı açısından kullanılabilir özellikte. Bu yakıt, yakıldığında yine CO2 açığa çıkıyor ama yakıtın üretilebilmesi için açığa çıkan bu CO2 miktarı kadar CO2'nin atmosferden çekilmesi gerekiyor. Yakıldığı zaman ortaya çıkardığı karbondioksit (CO2) miktarı, üretimleri sırasında havadan çekilen CO2 miktarına denk olan bu sentetik sıvı yakıtın üretilebilmesi için bir güneş santrali geliştirilmiş durumda.
🔴Güneş Santralinde Yapılan İşlem
Doğrudan havadan alınan CO2 ve su, güneş enerjisi yardımıyla ayrıştırılıyor. Bu işlem sonucunda hidrojen ve karbonmonoksit karışımından oluşan sentez gazı üretiliyor. Sentez gazı daha sonra uçak yakıtı (kerosen), metanol ya da başka hidrokarbonları üretmek amacıyla işlem görüyor. Üretilen bu yakıtlar şu an sahip olduğumuz tüm ulaşım araçlarında kullanılabilir özelliktedir.
Sadece bir kilometrekarelik bir alana kurulacak bu tip bir güneş santrali günde 20.000 litre kerosen (uçak yakıtı) üretebilecek özelliğe sahiptir. Matematiksel olarak hesaplandığında ise 38 bin kilometrekarelik bir alana kurulacak santral ise dünyadaki havacılık endüstrisinin tamamına yetecek kadar kerosen üretebilir.