Dünyaca ünlü Türk Matematikçi. Cahit Arf 11 Ekim 1910 yılında Selanik'te dünyaya geldi. Balkan Savaşı patlak verdiğinde ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etmiştir. İlkokulu Sultani Mektebi'nde tamamlayan Cahit Arf, beşinci sınıftayken bir öğretmeninin onun matematik yeteneğini keşfetmesiyle matematik ile ilgilenmeye başlamıştır.
Lise eğitiminin ortalarına geldiğinde sayılı kişilerin çözebileceği matematik problemlerini çok rahat çözebilmesi ailesinin ve hocalarının dikkatini çekmiş ve Paris'teki St. Louis Lisesi'nde okumak üzere ailesinin desteğiyle Fransa'ya gitmiştir. Üç yıllık lise eğitimini iki yılda bitirip erkenden Türkiye'ye geri dönen Cahit Arf o sıralarda devlet tarafından yüksek öğrenim görmek üzere sınavla Avrupa'ya gönderilecek aday öğrenciler arasına girmeyi başarmıştır.
1932 yılına kadar Fransa'da Ecole Normale Superieure'de yüksek öğrenimini sürdüren Cahit ARF, ülkeye döndüğünde bir süre Galatasaray Lisesi'nde matematik öğretmenliği yapmıştır. Öğretmenlik deneyiminin ardından İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doçent adayı olarak çalışmaya başlayan ARF, doktorasını yapmak için Almanya'ya gitti. 1938 yılında Göttingen Üniversitesi'nde doktorasını tamamlamıştır.
Türkiye'ye döndüğünde yaptığı bilimsel çalışmalar sonucunda İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde profesör ve ordinaryüs profesör unvanlarını kazandı. 1962 yılına kadar aynı üniversite bünyesinde çalışmalarını sürdürdü. Bir süre Robert Koleji'nde matematik dersleri vermeye başladı. 1964 yılına gelindiğinde ise Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ilk bilim kurulu başkanı oldu.
Daha sonra gittiği Kaliforniya Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı. Amerika Birleşik Devletleri'nde araştırma ve incelemelerde bulundu. Türkiye'de yaşamak isteği ağır basınca kendi isteğiyle 1967 yılında yurda dönüş yaptı. Kısa süre içinde Kanada ve Amerika'daki seçkin üniversitelerden konuk öğretim üyeliği teklifleri alsa da Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde görev yapmayı tercih etti.
1980 yılında emekliye ayrıldı ancak yine de bilimsel çalışmalardan uzak kalamadı. Emekli olduktan sonra TÜBİTAK'ın kurulmasında çok emeği geçti ve TÜBİTAK'a bağlı Gebze Araştırma Merkezi'nde bir süre görev yaptı.. 1983-1989 yılları arasında Türk Matematik Derneğinin başkanlığını yürüttü.
Arf, 1943 yılında İnönü Ödülü'nü ve 1974 yılında da TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazandı . Bu ödülü alırken yaptığı konuşmada "Bilim insanının amacı anlamaktır ama büyük harflerle anlamaktır" sözüyle bilim insanının sahip olması gereken temel özelliğinin ne olması gerektiğini belirtmiştir.
Cahit ARF onuruna 1990 yılının 3-7 Eylül tarihleri arasında cebir ve sayılar teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum düzenlenmiştir. Halkalar ve geometri üzerine ilk konferanslar da 1984'te İstanbul'da yapılmıştır. Arf, matematikte geometri kavramı üzerine bir makale sunmuştur. Cahit Arf, 1997 yılının Aralık ayında ağır bir kalp hastalığı nedeni ile vefat etmiştir.
Cahit Arf, cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusunda yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin Arf değişmezi ve Arf halkaları gibi literatürde adıyla anılan çalışmaların yanı sıra "Hasse-Arf Teoremi" adı ile anılan teoremi matematik bilimine kazandırmıştır.
10 Türk Lirası banknotunun arka yüzünde Ord. Prof. Dr. Cahit ARF'in resmi yer almaktadır.
Kaynak: turkmath.org
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz