Comments

Bilgigetir.com Arama Motoru

İyot eksikliğinin yol açtığı sağlık sorunları nelerdir?

İyot elementinin sağlık açısından önemi

İyot elementi vücut tarafından üretilmeyen, besinler aracılığıyla dışarıdan almak zorunda olduğumuz çok önemli bir mineraldir. Vücutta yeteri ölçüde bulunmadığında çok ciddi sağlık sıkıntıları ortaya çıkmaktadır. İyot eksikliğinde karşılaşacağımız sağlık sorunları hakkında detaylı bilgileri sizler için araştırdık...

Kalp ve sindirim fonksiyonları, beyin ve zeka gelişimi, ruh hali, kemik gelişimi ve sağlığı, kas kontrolü ve metabolizmamızın hızı gibi pek çok hayati organizma faaliyetlerinin düzenli yürümesini sağlayan T3 ve T4 tiroid hormonları tiroid bezi tarafından salgılanır. Tiroid bezinin sağlıklı olması için vücuda yeteri kadar iyot alınması gerekir.


Yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalı

Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılması gerekir. Uzmanların bu konudaki ciddi bir uyarısı da yemeğe pişme esnasında değil de yemek piştikten sonra tuz atılması şeklindedir. Yemek piştiği sırada yemeğe eklenen tuzun içindeki iyot, sıcaklığın etkisiyle kimyasal özelliğini kaybetmekte ve sağlığımıza olumlu bir etkisi olmamaktadır.


İyot alımı hamilelikte çok önemli

Çocuk sağlığı uzmanlarına göre hamilelik döneminde anne adayının yeteri düzeyde iyot alması çok önemli. Anne adayı yeterli seviyede iyot almazsa doğacak bebeklerde düşük doğum ağırlığı, erken bebek ölümü, fiziksel bozukluk, gelişmede gerilik ve hatta sağırlık gibi problemlerin görülme ihtimali oldukça yükseliyor. İyot eksikliğinin olumsuz etkileri çocukluk döneminde de büyümede yavaşlık, zeka geriliği ya da öğrenme güçlükleri şeklinde ortaya çıkabiliyor. Hamilelik dönemindeki anne adaylarının periyodik doktor kontrollerini hiç aksatmaması gerekiyor. Hamilelik döneminde doktor kontrolü altında olan iyot düzeyi, doğacak bebeklerin hayatlarının her evresinde sağlıklı olma şanslarını artırır.


Guatr, iyot eksikliğinin sonucu ortaya çıkıyor

Tiroid bezi tarafından salgılanan T3 ve T4 hormonları vücudumuzdaki her hücrenin sağlıklı olabilmesi için gerekli kilit hormonlardır. İyot eksikliğinde Tiroid bezinin büyümesi (guatr) hastalığı ortaya çıkar. T3 ve T4 hormonlarının üretimini olumsuz etkilediği için iyot eksikliği, dolaylı olarak sağlığımızın bütününü etkiler. Eğer kişilerde iyot eksikliği hafif düzeyde ise ergenlik ve gebelik dönemlerinin dışında, guatr gözle görünür bir hale gelmez. Ergenlik ve hamilelik döneminde ise vücudun hormon ihtiyacının artması nedeniyle guatr rahatsızlığı gözle görünür derecede olur.

Ülkemizde orta düzeyde iyot eksikliği mevcut

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dünyadaki tüm ülkelerin iyot eksikliği açısından sınıflandırılması yapılmaktadır. Ülkemiz orta düzeyde iyot eksikliği görülen ülkeler sınıfında yer alıyor. Ülkemizde sahil kesimlerinde yaşayan insanlarda guatr ve iyot eksikliği yok denecek kadar azken iç ve doğu bölgemizde iyot eksikliğine bağlı rahatsızlıklar ve özellikle guatr yüksek oranda tespit edilmiştir. Deniz suyunda yüksek oranda bulunan iyot sebebiyle dünya genelinde de sahilde yaşayan insanlarda iyot eksikliğine daha az rastlanmaktadır.

İyot zengini besinler ihmal edilmemeli

İyot elementinin vücutta üretilmemesi nedeniyle bu elementi beslenme yoluyla almak zorundayız. İyot zengini gıdaların sofralardan eksik edilmemesi gerekiyor.  Peynir, yoğurt, süt ve süt ürünleri, her türlü tuzlu su balığı, kabuklu deniz ürünleri, ıspanak, pazı, kabak, soya fasulyesi, şalgam,  kuru fasulye, sarımsak gibi sebzeler ve çilek iyot zengini gıda maddeleridir. Kullanılan sofra tuzunun da muhakkak iyotlu olması ve yemeklerin pişmesi sırasında değil de piştikten sonra yemeklere eklenmesi gerekiyor.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section