Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Yatağınız düşündüğünüz kadar temiz olmayabilir

Gün sonunda yatağa girmek, yorgana sarılmak ve başınızı yastığınıza koymak ne kadar keyiflidir. Ancak çok rahat etmeden önce, yatağınızda sizden başka mikroskobik birçok canlı olup olmadığını bilmek isteyebilirsiniz.Yataklarımız çok çeşitli bakteri türlerine ev sahipliği yapabilir.Ter, tükürük, kepek, ölü deri hücreleri birleşimi, yatağınızı bakteri, mantar, virüs ve hatta küçük böcekler gibi bir dizi mikrop için yaşanabilir uygun ortam haline getirir.  

                   

Yatak çarşafları nasıl temizlenmeli?

Uyurken günde yaklaşık 500 milyon cilt hücresi yatağa dökülür. Bu cilt hücreleri, mikroskobik toz akarları tarafından çekilebilir ve yenebilir ve akarların dışkıları, alerjileri ve astımı tetikleyebilir. Yatak çarşaflarını yaklaşık 55 ℃  sıcaklıkta yıkamak ve kurutmak toz akarlarını öldürür. Yaklaşık 5mm uzunluktaki tahtakurularının hastalık bulaştırdığı gösterilmemiş olsa da, kaşıntılı kırmızı ısırık izlerine neden olabilir; bununla beraber anksiyete, uykusuzluk ve alerji gibi çeşitli zihinsel sağlık etkileri de olabilir. Tahtakuruları, giysiler veya sırt çantaları gibi yumuşak yüzeylerde veya diğer aile üyeleri tarafından evlere taşınabilir. Tahtakurularından kurtulmak için profesyonel yöntemler tercih edilmelidir.

Evimizde bulunan mikroplar

Tuvalet veya banyo, mutfak yüzeyleri, kıyafetler, havlular  ve hatta evcil hayvanlar gibi ev eşyalarından da yatağınıza mikrop bulaştırmanız mümkündür. Banyo ve mutfak havluları, çeşitli bakteri türlerine ev sahipliği yapmaktadır . Yanlış yıkama, bu mikropları çarşaflarımız da dahil olmak üzere diğer eşyalara yayabilir. Bel soğukluğu gibi hastalıklar mikroplu havlular veya yatak takımları yoluyla bulaşabilir.

Farklı mikrobiyal türler kumaşlar üzerinde farklı süreler boyunca yaşayabilir. Örneğin S. aureus , pamuklu kumaşta 1 hafta ve havlu kumaşta 2 hafta yaşayabilir . Ağızda pamukçuk, idrar yolu enfeksiyonları ve genital maya enfeksiyonlarına neden olabilen Candida albicans gibi farklı mantar türleri, kumaşlarda 1 aya kadar yaşayabilir. İnfluenza virüsleri ise kumaş ve dokularda 8-12 saat canlı kalabilmektedir. Vaccinia virüsü gibi bazı diğer virüs türleri yün ve pamukta 14 haftaya kadar yaşayabilir.

Yatak hijyeni nasıl sağlanır?

Doğru ve düzenli temizlik, bakterilerin gerçek bir sağlık tehdidi haline gelmemesini sağlamanın anahtarıdır. Ancak yatak takımını ne sıklıkla değiştirmelisiniz? Çarşafları her gün yıkayamayacağımız için her gün yapabileceğiniz bir şey her sabah çarşafları kurutmaktır. Uyuduğumuzda nem biriktirdiklerinden, yatağı yapmadan önce yorganı geri çekmek, çarşafların nefes alabilmesi için çarşaf ve yataklarınızın bakteri ve akarlar için daha az çekici yuva noktaları haline gelmesi anlamına gelir.

Yıllar içinde ciltte biriken pullar, yiyecek parçacıkları ve mantarlar nedeniyle yataklar ana bakteri ve bakteri kaynağı olabilir. Bir yatağı temizlemek zor olduğu için yıkanabilir bir yatak örtüsü kullanmak ve haftada bir veya iki kez yıkamak orada yaşayan bakteri sayısını azaltmaya yardımcı olabilir. Yatağı ve tabanı her ay elektrikli süpürgeyle süpürmek alerjenleri ve tozu temizlemeye yardımcı olacaktır. Yatağınızı sık sık çevirin ve on yıldan eskiyse yenisiyle değiştirin. Özellikle uzun süre yatakta yatıyorsanız, çıplak uyuyorsanız veya geceleri çok terliyorsanız, yatak takımlarınızı haftada bir veya daha sık yıkamanız önerilir. Ayrıca yastık kılıfının iki ila üç günde bir değiştirilmesi önerilir.

Mikropları etkili bir şekilde öldürmek için tüm çarşaflar ılık ila yüksek sıcaklıkta (yaklaşık 40℃- 60 ) yıkanmalıdır. Çamaşır makinesini aşırı yüklemekten kaçının ve yeterince sabun kullanın ve kullanmadan önce çarşafların tamamen kuru olduğundan emin olun. Yatmadan önce duş almak, şekerleme veya terleme sırasında yatmaktan kaçınmak, makyajı çıkarmak ve yatmadan önce losyon, krem ​​ve yağ kullanmaktan kaçınmak, yıkamalar arasında kıyafetlerinizin temiz kalmasına yardımcı olacaktır. Yatakta yemek yemeyin veya içmeyin, evcil hayvanları çarşaflardan uzak tutun ve kirli çorapları çıkarmak da yardımcı olacaktır.

Kaynak   

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section