Kutup Tilkisi Hakkında Detaylı Bilgiler


Biyolojik sınıflandırmada köpekgiller familyasında yer alan Alopex cinsi içerisindeki tek tür olan kutup tilkisi, kutup dairesinin hemen altındaki arktik bölgelerde yaşam süren küçük bir tilkidir. Çoğu kez beyaz kürküyle fotoğraflarda görmeye alışık olduğumuz bu tilki, yaz aylarında buzulların erimesiyle ortaya çıkan kara parçasına uyum sağlayacak şekilde kahverengi-siyah renge sahip olur.



🔴 Kutup Tilkisinin Genel Özellikleri

Kutup tilkisi, beyaz tilki, polar fox, kar tilkisi gibi adlarla da yaygın olarak tanınan bu sevimli canlı, 80-85 cm toplam uzunluğa sahiptir. Bu uzunluğun 30 cm lik kısmını kuyruk oluşturur. Ağırlıkları 1.5 kg ile 3.5 kg arasında değişir. Erkekleri dişilere göre biraz daha iri yapılıdır. Doğal yaşam ortamlarında 3-5 yıl arasında bir ömür süren kutup tilkileri, omnivore (hepçil) beslenirler. Kutup yazları bu tilkiler için aşırı beslenmeleri ve ağırlıklarını iki katına çıkarmaları gereken bir dönemdir. Bu sayede kışın -50 derece sıcaklıklarda hayatta kalmaları kolaylaşır.

Kutup bölgesindeki soğuklara dayanmalarını sağlayan özelliği ise, yüzey alanı/ağırlık oranının düşük olmasını sağlayan silindir şeklindeki gövde yapısıdır. Kısa bacak yapısı, kompakt gövde ve kalın kulaklar soğuklarda hayvanı koruduğu gibi, sıcaklıklar arttığında ise kolayca ısı kaybederek serinlemelerini de sağlar.



🔴 Kutup Tilkisi Nasıl Beslenir?

Kutup tilkisinin kürkü soğuğa karşı üstün bir koruma özelliğine sahiptir. Kürkü ve hepçil beslenme özelliği sayesinde kış uykusuna ihtiyaç duymaz. Beslenme diyeti çok çeşitlidir. Neredeyse her bulduğu şeyi yerler. Kır sıçanları ve diğer kemirgenler asıl besinleridir. Kutup ayılarını takip ederek onların besin artıklarını yerler. 40 km uzaklıktaki leşlerin bile kokusunu çok rahat alabilirler.



Uçsuz bucaksız buz çölünün altındaki kemirgenlerin hareketlerini 1km uzaktan algılayabildikleri için beslenme açısından sıkını yaşamazlar. Buzun altındaki kemirgenlerin yerini hassas kulaklarıyla tespit ederek yaklaşık 1,5 metreye zıplar ve buzu kırarak avını yakalar. Bu avlanma türündeki başarı oranı % 70 civarındadır. Ayrıca meyve ve deniz yosunu da menüde yer alır. Fazla besinleri kar altına gömerek zorlu şartlarda kendisi ve yavruları için saklar.



🔴 Kutup Tilkisinin Yaşama ve Üreme Özellikleri

Kutup tilkilerinin yuvaları tüneller ağı şeklinde yer altında bulunur. Bu yuvalar çok geniş bir alana yayılır ve 150 kadar yuva girişi bulunabilir. Tek eşli bir yaşam sürerler. Her iki ebeveyn de yavruların bakımı ve beslenmeleri için birlikte çalışır. Yavruların dünyaya gelmesi besin miktarına bağlıdır. 

Normal şartlarda 5 kadar yavru dünyaya getiren bir dişi kutup tilkisi, yiyeceğin bol olduğu bir dönemde bir batında 25 kadar yavru dünyaya getirebilir. Yavruların dünyaya gelişleri Nisan ve Mayıs aylarında olur. Gebelik süreleri 52 gündür. Yavrular 1 aylık olduklarında inlerinden dışarıya çıkabilirler. 9 haftalık olduklarında sütten kesilerek ebeveynleriyle aynı yiyecekleri tüketmeye başlarlar.



🔴 Kutup Tilkisinin Soyu Tehlikede mi?

Kutup tilkilerinin yüksek doğum oranlarına sahip olması nesillerinin "en az endişe verici türler" kategorisinde olmasını sağlar. İnsanların ise kürkleri için bu hayvanları umarsızca avlaması soyları için en büyük tehdidi oluşturur. Ufak cüsseli olmaları nedeniyle doğal ortamlarında kutup ayıları, kurtlar, porsuklar, kızıl tilkiler, kartallar ve baykuşlar tarafından avlanırlar. Küresel ısınma, besinlerdeki azalma ve kürkü için avlanma gibi tehditler, şu an için tükenme tehlikesi olmayan bu canlıları çok yakın bir dönemde riskli gruplara dahil edebilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar