Ülkemiz coğrafyasında yaşamayan, 2015 yılında Darıca Hayvanat Bahçesi'ne getirildiğinde ilgi ile karşılanan tembel hayvanlar sevimli görünüşlerinden daha çok ağır hareket etmesiyle bu adı sonuna kadar hak ediyor. Tembel hayvanlara neden bu ismin verildiğini merak ediyorsanız detaylı bilgiler için yazımızı okumaya devam etmenizi tavsiye ederiz.
Tembel Hayvanların Yaşam Özellikleri
Farklı dünya dillerindeki isimlerinin tam karşılığı tembel hayvan olan bu canlılar gün içerisinde sadece 30-40 metre arası mesafe katederler. İki ya da üç parmaklı olmak üzere iki ana gruba ayrılan tembel hayvanların dünyada altı farklı türünün olduğu bilinmektedir. Orta ve Güney Amerika'nın tropikal ormanlarında ve amazon havzasında yaşayan tembel hayvanların boy uzunlukları ortalama 60 cm'dir.
Tembel hayvanlar genel olarak beslenme amacıyla geceleri hareket halinde olurlar. Gündüzleri yırtıcı kuşlardan ve yırtıcı kedilerden korunmak için gizlenerek uyumayı tercih ederler. Çok yavaş olmalarına ve yırtıcı hayvanlara karşı savunmasız olmalarına rağmen nesillerinin tükenmemiş olması oldukça dikkat çekicidir. Dallar arasında çok hızlı hareket eden bir maymun bile bir kartala ya da bir leopara av olabilirken tembel hayvanın yavaşlığına rağmen nadir olarak av olmasının sırrı nedir?
Tembel Hayvanların Beslenme Özellikleri
Tembel hayvanların kürkündeki tüyleri arasında kendisine doğada üstün bir kamuflaj yeteneği kazandıran mantar ve algler bulunur. Bu sayede tembel hayvanın ağaç dalları arasında kolay fark edilmeyecek bir renk özelliğine kavuşur.
Ağaç yaprakları ve ağaçlardaki böceklerle beslenen tembel hayvanların diyetlerinden elde ettiği enerji diğer memelilere nazaran oldukça düşüktür. Tembel hayvanlar çok az hareket edip çok az enerji harcadıkları için bu enerji kendilerine yeterli olur. Ayrıca 32ºC ' lik düşük vücut sıcaklığına sahip olmaları da enerji tasarrufu açısından önemlidir. Tembel hayvanların vücudunun anatomik yapısı da enerjiyi maksimum verimlilikle kullanabilmesine uygun olarak yaratılmıştır. Kol uzunluğunun fazla, kürek kemiklerinin kısa olması sayesinde tembel hayvanlar ağaçlarda baş aşağı dururken bile kolayca dönerek hareketlerine devam edebilirler.
Tembel Hayvanların Kamuflaj Özellikleri
Hayatlarının çoğunu ağaçlar üzerinde geçiren tembel hayvanlar dışkılamak için yere inerler. Tembel hayvanların yırtıcılar tarafından avlanmalarının yarısından fazlası yerde dışkılamaları esnasında gerçekleşir. Yere indiğinde yırtıcıdan kaçabilmesinin imkanı yoktur ve tamamen savunmasızdır. Bu şartlara rağmen dışkılamanın zeminde yapılmasının temel nedeninin diğer tembel hayvanlarla iletişime geçmek ve eş bulabilmek amaçlı olduğu düşünülmektedir.
Tembel hayvanın tüyleri arasında çok miktarda güve yaşar. Güvelerin hayat döngüleri tamamlandığında tüyler arasında ölü güvelerden dolayı azot gazı açığa çıkar. Azot, tüylerde mantar ve alglerin gelişimini sağlar. Tembel hayvanlar güvelere barınak olurken, kendileri de algler sayesinde iyi bir kamuflaj elde ederler. Bu algler bol miktarda sindirilebilir yağ içeriğine sahiptir ve iyi bir besin kaynağıdır. Aslında tembel hayvanların besinlerinin bir kısmı kendi tüyleri arasında üretilmektedir.
Dişi tembel hayvanlar genel olarak yılda 1 yavru dünyaya getirirler. Yavrular 5 haftalık oluncaya kadar annelerine tutunarak yaşarlar. Yavrular da çok iyi tırmanıcıdırlar.
Tembel Hayvanların Bir Günlük Yaşamı
Tembel hayvanlar su ihtiyaçlarını besinlerden karşılarlar. Mideleri selülozu sindirebilecek özelliğe sahiptir. Yiyeceklerinin sindirimi de 1 ay sürecek kadar yavaştır. Dışkılamak üzere haftada bir kez zemine inerler ve bu süre bazen 1 ayı bile bulabilir. Gün içerisindeki aktivitesi uyumak, beslenmek ve bulunduğu daldan başka bir dala geçmekten ibarettir.
Bu sayılan özelliklere bakıldığında doğaya en az zarar veren canlı olma özelliğine sahip olan tembel hayvanların yaşam alanları doğaya en çok zarar veren canlı tarafından her geçen gün yok edilmektedir. Ormanların yerine açılan tarım arazileri ve yerleşim yerleri kendi dünyasında yavaş bir yaşam süren bu masum canlıları da tehdit etmektedir.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz