Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Ergenlik sivilcelerinden nasıl kurtulurum?

Ergenlik dönemini yaşayan gençlerin en büyük sorunlarından biri olan ergenlik sivilceleri sorununu detaylarıyla inceliyoruz. Gençleri hem psikolojik hem de fiziksel olarak sıkıntıya sokan ergenlik sivilceleri hakkındaki uzman görüşlerini sizlerle paylaşacağız.

Ergenlerde neden sivilce çıkar?


Ergenlerde sivilce çıkmasının neden kaynaklandığını değil de kaynağının ne olmadığını söylemek daha kolay. Bunları duyduklarında eminiz ki aileler biraz rahatlayacaklardır. Zira ergenlik sivilceleri, karaciğerden, böbrekten ya da kanda oluşan bir iltihaplanmadan dolayı oluşmazlar. Ergenlik sivilcelerinin oluşma nedeni tam olarak bilinmemesine rağmen oluşma mekanizması bilim insanları tarafından bilinmektedir. Hormonlar nedeniyle yağ kanallarında oluşan tıkanıklık, üzerine mikrobik etkenlerin eklenmesi ve kişisel duyarlılık, ergenlik sivilcelerinin oluşum mekanizmasının ana faktörlerini oluşturur.

Son yıllarda ergenlik sivilceleri neden arttı?


Elbette bu soruya verilecek pek çok yanıt bulunabilir. Sivilcelenme oranındaki artışın çoğunluğundan ise tüketilen gıdalar sorumlu. Şeker oranı yüksek hazır gıdalar, kandaki şeker oranını hızla yükselten unlu gıdalar ve süt ürünleri tüketiminin fazla olması, gıda kaynaklı sivilcelenmenin ana sebeplerini oluşturur. Polikistik over sendromu, kilonun fazla olması ve hafif tüylenme gibi hormonal problemleri olan genç kızlarda tıbbi destek alınması oldukça önemlidir.

Ergenlik sivilceleri hangi yaşlarda çoğalır?


Ergenlik sivilcelerinin genel olarak 12-13 yaşlarında başladığı biliniyor. Ancak, daha erken dönemlerde başlayıp 20'li yaşların ortalarına kadar devam eden olgularında varlığı biliniyor. Bu süreler bireyin cilt tipine, beslenmesine ve psikolojik durumuna göre değişkenlik gösterir. İlk başta alın bölgesinde başlayan sivilcelenme zaman içinde yüz bölgesinin tamamına yayılabilir. Yağlı ya da karma olarak tanımlanan cilt tiplerinde sivilce yoğunluğu fazladır. Başlangıçta siyah noktalar halinde başlar ancak bazı kişilerde büyük kitleler ve kırmızılıklar şekline de bürünebilir.

Ergenlik sivilceleri gelecek yıllarda iz bırakır mı?


Ciltte büyük sivilcelerin sürekli aynı yerde durması ya da aynı yerde sürekli sivilce çıkması o bölgenin tahrip olmasına neden olur. Gelecek yıllarda ergenlik sivilceleri nedeniyle iz kalmasının en büyük nedeni budur. Bunun önüne geçebilmek için erken dönemde tıbbi tedaviye başlamak gerekiyor. Bu tedaviler hem sivilcelerin iyileşme süresini hızlandırır hem de aynı yerde sürekli sivilce çıkmasını engeller.

Ergenlik sivilceleri nasıl tedavi edilir?


Genç bireyin öncelikle bir dermatolog (uzman cilt doktoru) tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Doktorun önereceği tedavi yöntemlerini harfiyen uygulamanın yanında bir de kişisel olarak dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bunlar;
  • Cildi temiz tutmak için günde 2-3 defa yüzün yıkanması gerekiyor. Yıkamada aşırıya kaçmamak gerekir. Zira ne kadar çok yıkanırsa o kadar fazla yağ salgılanacaktır.
  • Meyve asitleri ve salisilik asit içeren yıkama jelleri kullanılmalıdır.
  • Sivilceleri kapatmak amacıyla BB krem ve CC krem kullanımından mutlaka kaçınmak gerekir. Bu kremler cildin nefes almasını engellediği için sivilcelerin ve siyah noktaların artmasına sebep olur.
  • Yaz aylarında güneşten korunmak için özellikle akneli ciltler için üretilmiş koruyucuları tercih etmeliler. Annelerinin her hangi bir kremini kullanmak cilde daha büyük zararlar verebilir.
  • Erken dönemde doktorun verdiği ilaçlar çok kısa sürede etkili olur.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section