Bir dönem tüm dünyada yaygın olarak etkisini gösteren ve insanlar üzerinde ölümcül etkileri olan kuş gribi (Avian İnfluenza) şu günlerde tekrar alarm zillerinin çalmasına neden oldu.
Kuş gribi nasıl yayılır?
Göçmen kuşların taşıdığı İnfluenza A virüsleri kümes hayvanlarına oradan da insanlara geçiyor. Son günlerde Asya ve Avrupa'nın pek çok ülkesinden endişe veren kuş gribi haberleri gelmeye başladı. Şu an itibariyle Türkiye'de açıklanmış bir kuş gribi vakası olmadı. Ancak kapı komşumuz Bulgaristan'da hastalığa rastlanması ve ülkemizin göçmen kuşların göç güzergahında bulunması nedeniyle ülkemizin de risk altında olduğunu belirtmekte fayda var. Kuş gribinin görüldüğü ülkelerde daha şimdiden binlerce kümes hayvanı itlaf edildi. Önümüzdeki günlerde itlafların tüm dünyada yaygınlaşması bekleniyor.
Avian influenza (kuş gribi) virüsü genellikle insanlara doğrudan bulaşmayan ve insanlar arasında yayılmayan bir virüstür. İnsanlarda ortaya çıkan olgular hasta kümes hayvanlarına ya da onların temas ettiği yüzeylere temas etmekle gerçekleşir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından açıklanan bilgilere göre bu alanda çalışan sağlık mensupları, kümes hayvancılığında çalışan işçiler ve aile bireyleri arasında şüpheli virüs geçişleri yaşanabilmektedir.
Hastalık, bir ülkede faaliyet gösteren hayvan çiftlikleri arasında hızlı bir yayılma gösterebilir. Virüsün bulaştığı araçlar, elbiseler, ayakkabılar aracılığı ile bir yerden başka bir yere kolayca taşınabilir. Doğrudan ya da dolaylı yollarla göçmen kuşların yolları üzerindeki evcil kuşlara enfeksiyonu bulaştırması salgının yayılmasının en önemli nedenidir. Ayrıca, canlı kuş satılan hayvan pazarları salgının yayılmasında çok etkili olur. Ülkeler arasında canlı kümes hayvanları ticareti de salgının kontrol altında tutulamamasında etkili rol oynar.
Hastalarda;
- 38°C üzerinde ateş ile birlikte öksürük,
- Boğazda ağrı,
- Vücutta aşırı kırgınlık hissi
- Nefes alıp vermede zorluk
- İshal
gibi belirtilerin biri ya da bir kaçı bir arada görülebilir. Hastalık belirtilerinin görülmesinden 10 gün öncede yaşanılan bölgede kuş gribi vakalarının saptanması öyküsü hastalığın teşhisi açısından önemlidir. Virüs vücuda girdikten ortalama 2-5 gün arasında belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Ancak 17 gün sonra bile hastalığın geliştiği durumlar tespit edilmiştir. Kuş gribi çocuklarda daha yaygın görülür ve çocuklar bu hastalığı daha ağır geçirirler.
Kuş gribi nasıl tedavi edilir?
Hastalığın tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların, belirtilerin ortaya çıkmasından 48 saat içinde başlanması gerekir. Oksijen ve ventilatör desteği ile destekleyici bakım, tedavinin temelini oluşturmaktadır.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz