Düzce ilinin Gölyaka ilçesine bağlı Güzeldere köyü sınırları içinde bu doğa harikası 1993 yılında mesire alanı, 2011 yılında ise Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. 22,76 hektarlık bir alan üzerindeki bu parkın içinden akan Bıçkı Deresi, Güzeldere Köyü sınırları içinde 130 metreden dökülerek bir şelale oluşturur.
Ekosistem özellikleri
Ülkemizde nemli bölgelerin hakim ağacı olan kayın buranın da orman ekosistemindeki ağaçlarından biridir. Kayından sonra en çok rastlanılan ağaç türleri ise gürgen, meşe, ıhlamur ve kestane ağaçlarıdır. Orman altı bitki çeşitlişiği de oldukça zengindir. Özellikle şelaleye yakın bölgelerde ormangülü, karayemiş, çeşitli sarmaşık türleri ve böğürtlen bölgeye hakim orman altı florası öğeleridir.
Güzeldere'ye ulaşım
Google haritalardan konum bilgisi ve yol tarifi alarak Düzce il merkezinden yarım saatte kendi özel aracınızla ulaşabilirsiniz. Düzce iline 18 km, Gölyaka ilçesine 11 km uzaklıkta olan parkın deniz seviyesinden yüksekliği 630 metredir. Parkın üst kısmında Pürenli Yaylası, alt kısmında ise Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası bulunur.
Güzeldere'de neler yapılabilir?
Bu doğa harikası yere geliş için tavsiyemiz ilkbahar ya da güz dönemi olacaktır. Doğal peyzaj bitki örtüsü, yürüyüş alanları, piknik ve konaklama imkanları ile bu parkta yapabilecekleriniz öyle bir kaç saate sığdırılabilecek şeyler olmamalıdır. Bölge trekking, kampçılık, bisiklet, foto-safari vb. aktiviteler için oldukça uygundur. Ziyaretçilerin karavan parkı ya da çadır kampı ve bungalov isteklerine karşı her türlü hizmet sunulmaktadır.
Yerde ateş yakmak yasak ama kapalı özel mangal alanları sizlere mangal keyfini yaşatmaktadır. Ziyaretçilerin tuvalet, mescit, lokanta gibi ihtiyaçları da oldukça hijyenik bir şekilde karşılanmaktadır. Kamp alanından aşağı 370 basamaklı bir merdiveni kullanarak şelalenin yakınına kadar ulaşıp serinliği iliklerinize kadar hissedebilirsiniz. Basamaklardan iniş ve çıkıştaki doğal güzellikler büyülenmeniz için yeterlidir.