Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Cennet ve Cehennem Obrukları, Silifke

Cennet ve Cehennem Obrukları, Silifke ilçe merkezinin 25 kilometre kuzeyinde bulunan Antik Narlıkuyu Limanı'nın 2 kilometre kuzeybatısında yer alır. Aynı zamanda Korykos'un (Kızkalesi) 5 kilometre batısında bulunur. Bu doğal oluşumlar, yer altı sularının uzun yıllar boyunca kireç tabakasını eritmesi sonucu içerideki suyun boşalmasıyla tavan yapısının çökmesi sonucu meydana gelmiş doğal obruklardır. Cennet ve Cehennem çukurları arasında 80 metrelik bir mesafe bulunmaktadır.

Cennet Obruğu


Cennet Obruğu, yeraltı deresinin neden olduğu kimyasal erozyonun etkisiyle tavanın çökmesi sonucu büyük bir doğal obruk oluşumudur. Bu obruğun ağız kısmı elips biçiminde olup çapları 250 ve 110 metre olarak ölçülmüştür. Derinliği ise 70 metreye ulaşır. Obruğun tabanının güney kısmında, yaklaşık 200 metre uzunluğunda olan bir mağara girişi bulunmaktadır. Bu mağaranın en derin noktası 135 metredir. Aynı zamanda mağara girişinin hemen yanında küçük bir kilise yer alır.


Kilisenin giriş kapısının üzerinde bulunan 4 satırlık kitabede, kilisenin V. yüzyılda dindar bir kişi olan Paulus tarafından Meryem Ana'ya ithafen inşa edildiği yazmaktadır. Cennet Obruğu'nun içine 452 geniş basamaklı taş merdivenle inmek mümkündür. Bu merdivenler sayesinde kiliseye ulaşmak için 300. basamağa gelinir. Kiliseden sonra gelen mağaranın son noktasında, mitolojik bir yeraltı dereşinin suyunun sesi duyulmaktadır. Bu doğal oluşum, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunar.

Cehennem Obruğu


Cehennem Çukuru, yaklaşık 110 metre derinliğe sahip bir doğal oluşumdur. Bu çukur, Cennet Obruğu'nun oluşumuna yol açan bir karstik yeraltı akarsuyunun, bir yeraltı mağara sistemi tavanını aşındırarak çökmesi süreci sonucunda meydana gelmiştir. Cehennem Çukuru'nun ağız çember çapları 50 metre ile 75 metre arasında değişirken, derinliği 110 metredir. Kenarları içbükey olduğu için içerisine inmek mümkün değildir. Obruğun tabanından, batıdaki Cennet Obruğu'nun altına yönelen bir yeraltı akarsuyu geçmektedir.


Cehennem Çukuru'nun kenarları iç bükey olduğu için ve Cennet Çukuru'na göre daha dar ve dik yapısı nedeniyle tabanına doğrudan inmek mümkün değildir. Ancak özel dağcı ekipmanları, ip veya sert merdivenler kullanılarak inilip çıkılabilmektedir. 2021 yılında Cehennem Çukuru'nun daha iyi gözlemlenebilmesi amacıyla, camdan bir seyir terası inşa edilmiştir. Bu teras ziyaretçilere, bu benzersiz doğal oluşumu güvenli bir şekilde gözlemleme fırsatı sunmaktadır. Cehennem Çukuru, doğal güzelliği ve ilginç oluşumuyla, hem doğa meraklıları hem de macera arayanlar için özel bir cazibe merkezi olmaya devam etmektedir.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section