Bilgigetir.com Arama Motoru

Son Eklenen Yayınlar

Bhutan Krallığı : Bu ülkede geçerli tek şey mutluluk


Bhutan Krallığı'nın özellikleri

Bhutan Krallığı insanların mutluluk oranının %91 seviyesinde olduğu az bilinen huzur ülkesidir. Himalaya Dağları'nın doğu kısmında bulunan bu ülkenin kuzeyi Çin'in Tibet bölgesi yer alırken diğer bütün yönleri Hindistan toprakları ile çevrilidir. 38 bin km²’lik yüz ölçümüne sahip bu ülkede 800 bin civarında oldukça mutlu insan yaşamaktadır.

Yerel halk bu ülkeyi  “Druk Yul (Barışçıl Ejderhanın Ülkesi)” olarak adlandırsa da devletin resmi adı Bhutan Krallığı’dır. Ülkenin başkenti Thimphu’dur. Ülke yönetimi parlamenter demokrasi ile anayasal monarşi üzerine kuruludur. Bhutan krallıkla yönetiliyor olsa da  yürütme organı başbakan ve bakanlardan oluştuğu için kısmi bir demokrasiden söz edilebilir.

Bir çok ülkede Gayri Safi Milli Hasıla halkın refahı için bir ölçüt olarak kullanılıyor olsa da Bhutan Krallığında Gayri Safi Milli Mutluluk Oranı dikkate alınır. Yapılan her anket ya da referandum yoklamasında halka ilk olarak hayatlarından memnun olup olmadıkları sorulur. Hatta bu ülkede 2008 yılında a Gayri Safi Milli Mutluluk Komitesi adında bir yapı bile oluşturulmuş durumdadır. 2015 yılında yapılan nüfus sayımında ülkedeki insanların mutluluk oranı %91 olarak tespit edilmiştir.

Ülke nüfusunun yarıdan fazlası tarımsal üretim ile geçimini sağlamaktadır. Ülke, az gelişmiş ülkeler kategorisinde yer almasına rağmen mutluluk ve huzur liginde zirvede yer alır. Tarımsal ürün olarak  pirinç, mısır, kök bitkiler ve narenciye üretilir. Ülke genelinde  tarımsal üretimin hiç bir aşamasında kimyasal madde kullanılmaz. Tarım ilaçlarının ülkeye girişi,  üretimi, satışı ve kullanılması kesinlikle yasaktır. 

Ülkede Ngaloplar (Batı Bhutanlılar) ve Şarçoplar (Doğu Bhutanlılar) olmak üzere iki ana grup insan yaşar. Tibet Budistleri %75 oranla ülkedeki en büyük dini yapıyı oluşturur. Hint ve Nepal Hindularının oranı ise  %25 civarındadır. Ayrıca azınlık sayıda Hristiyan toplumlar da bulunmaktadır. Mahayana Budizm ülkenin resmi dini olarak kabul edilmiştir.


Bhutan Krallığında geçerli Anayasa ülke topraklarının %60 'tan fazlasının orman olmasını şart koşar. 2020 yılı itibariyle Bhutan topraklarının %70 'i sağlıklı ormanlarla kaplıdır. Orman varlığının bu derece fazla olması ülkede negatif karbon oranının olmasını sağlamıştır. Yani bu ülke oksijen açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir.

Geleneksel inançlarına göre orman varlığı koruyucu ruhların evidir ve onları bozmak ülkeyi felakete götürür. Yeraltı zenginlikleri fazlaca olmasına rağmen bunların işletilmesi ve doğal dengenin bozulması kesinlikle yasaklanmıştır. Doğal zenginlik maddi zenginliğe tercih edilmektedir.

Tütün ekimi ve satışı yasaktır. Ülkede tütün tüketimi sadece kendinize ait kapalı mekanlarda gerçekleşebilir. Ülkeye sigara sokmak isterseniz çok yüksek vergi ödemek zorunda kalırsınız.

Ülkede sağlık hizmetleri ve bakımlar tamamen ücretsizdir. Eviniz yoksa devlet size ücretsiz ev tahsis eder ve ekip dikebilmeniz için tarım arazilerini de ücretsiz olarak verir. Ülkede erkek çocuklar miras alamazlar. Atadan kalan mirası alma hakkına sadece kız çocuklar sahiptir.

Bhutan halkı günün belli saatlerinde geleneksel kıyafetler giymek zorundadır. Bu saatlerin dışında kıyafet seçiminde özgürlüğe sahiptirler. Biraz yöresel kıyafetlerden söz edelim: Erkekler kalın, dize kadar uzanan kaftanlar, kadınlar ise uzun, renkli desenleri olan elbiseler giyerler. Bir erkeğin sosyal seviyesi v e statüsü, sol omzunun üzerinden aşağıya sarkan ve "kabney" adı verilen fular ile belli olur. Sıradan insanlar beyaz fular takarlar, soylu insanlar ve rahipler sarı, milletvekilleri mavi, yargıçlar ise yeşil kabney takarlar.

Bhutan’ın uluslararası tek havaalanı Paro şehrinde bulunur. 5500 metre yüksekliğinde dağlarla çevrili derin bir vadi içinde bulunan Paro Havaalanı’na Türkiye’den direkt uçuş bulunmamaktadır. Bu ülkeye ulaşım için Yeni Delhi, Katmandu, Bangkok, Kalküta gibi şehirlerden aktarma yapabilirsiniz.

Kaynak

Tags

Top Post Ad

Below Post Ad