WordPress Nedir?
WordPress, web alemindeki sitelerin neredeyse yarıya yakınının kullandığı, hayata geçirildiği 2003 yılından itibaren çok hızlı büyüyen açık kaynak kodlu bir yazılım olarak bilinir. WordPress hayatına nasıl başladı, hangi aşamalardan geçerek bu kadar popüler bir hale geldi? Bu yazımızda bu soruların cevaplarını vermeye çalışıyoruz.
WordPress'in bu günkü başarı seviyesine ulaşmasındaki en büyük faktör hiç şüphesiz ki açık kaynak kodlu bir yazılım olmasıdır. 2004 yılından itibaren daha fazla kişinin internet ortamını paylaşması ve etkileşimin sosyal ağlarla birlikte tırmanmaya başladığı dönemde daha kolay bir şekilde internet sitesi kurma isteği de artışa geçti. Tam da böyle bir ihtiyaçtan önce Matt Mullenweg ve Mike Little adlı iki üniversite öğrencisi tarafından WordPress hayata geçirildi.
PHP ve MySQL ile yazılmış ve GPL (Genel Kamu Lisansı) ile lisanslanan, kullanımı kolay, görselliği ve alt yapısı kuvvetli bir sisteme olan ihtiyaç WordPress'in yıldızının parlamasını sağladı. İki geliştiricinin hedefi kullanıcılara kolaylık sağlamayı ve piyasadaki diğer yazılımlardan farklı olmayı temel hedef olarak belirlemişlerdi.
2005 yılı WordPress için ivmeyi artırma yılı oldu. Bu yılda yayınlanan 1.5 sürümü ile 1 milyon indirme sayısına oldukça yaklaşıldı. Hemen ardından hiç bir yazılım bilgisi bulunmayan insanların bile kendi bloglarını açarak yayıncılığa başlamaları amacıyla wordpress.com servisi hayata geçirildi. Kapsama alanını genişletmek amacıyla bası WordPress yetkilileri tarafından web geliştirme alanında faaliyet yürüten Automattic şirketi kuruldu.
Tüm dünyada yoğun ilgi gören kullanıcı sayısını hızla artıran WordPress ülkemizde de çok sevilmeye ve kullanılmaya başlanınca 2005 yılı sonunda Türkçe destek sunacak bir sürüm için çalışmalar başlatıldı. Takvimler 2006 Mayıs ayını gösterdiğinde Türkçe destekli WordPress 2.0.2 sürümü Türk kullanıcılarının hizmetine sunuldu.
Kullanıcı Dostu WordPress
WordPress hayata geçirilirken kullanıcıların kolaylıkla blog açabilmeleri hedeflenmiş olsa da kullanıcı özgürlüğü bununla sınırlı kalmadı. Kurdukları web sitelerine dair pek çok kullanıcı özgürlüğü de tanındı. Bu özgürlükleri dört ana kategoride özetleyebiliriz.
- Bu yazılımı web sitenizin amacına uygun olarak özgürce kullanabilirsiniz. Kişisel blog, e-ticaret, kurumsal web sitesi ya da forum ayrımı yapılmadan her kullanıcının amacına uygunluk sağlar.
- Kurduğunuz web sitesini özgürce yapacağınız kişisel eklentiler ve geliştirmelerle özgün bir tasarım oluşturabilirsiniz.
- Oluşturduğunuz özgün web sitenizi diğer kişilerle paylaşarak özgürce geliştirebilirsiniz. Sitenize katkıda bulunması için editör ya da yazarlar tanımlayabilirsiniz.
- Sürümlerde yapacağınız tüm değişiklikleri web toplulukları arasında özgürce paylaşabilirsiniz.
WordPress'in Genel Özellikleri
WordPress’in web sitenizi hızlı biçimde yayına alabilmek ve etkileşimin daha fazla olduğu paylaşımlar yapabilmek temel özelliği olsa da tasarımlarda ve hizmetlerde sunulan özellikler şu şekilde sıralanabilir;
- Size sunulan tasarımları kolayca özelleştirebilirsiniz.
- Şablonların tamamı Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) dostu olarak sunulur.
- Mobil uyumlu sitelerinize reklam ve eklenti yerleştirmek çok kolaydır.
- Site hızı WordPres için önemli kriterlerden biridir.
- Yönetim paneline ulaşım kolay ve anlaşılırdır. İnternetin olduğu her yerden sitenizi kolayca yönetebilirsiniz.
- Güvenlik seviyesi yüksektir. Bu konuda güncellemeleri kolayca alabilirsiniz.
- Ortam yönetimi güçlü ve çok işlevseldir.
Sıraladığımız tüm bu özellikler WordPress sisteminin hem yayıncılar hem de okuyucular açısından çok daha fazla ilgi görmesini ve başarıya kolayca ulaşmasını sağlamaktadır.
Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz